Napój aloesowy pochodzi z Korei. Jest smaczny, delikatny, orzeźwiający i relaksujący w smaku. Jest też bardzo drogi, dostępny głównie w aptekach, chociaż ostatnio coraz częściej w dobrych supermarketach, w formie napoju, soku, już nie tylko syropu.
Można jednak napój lub syrop aloesowy zrobić samodzielnie w domu, redukując wysokie koszta.
Aby zrobić napój aloesowy, musimy najpierw kupić aloes. Gdzie? Na przykład w kwiaciarni. Aloes jest łatwy w utrzymaniu i uprawie, a przyda nam się nie tylko do jednorazowego zrobienia z niego napoju. Poza tym bardzo ładnie wygląda.
Z aloesu należy odciąć jeden liść, gałązkę. Wielkość zależy od ilości napoju, jaki chcemy zrobić. Liść myjemy, następnie obieramy ze skórki. Dość cienko, tak by widać było miąższ, a aloes stał się śliski. Następnie drobno kroimy listek, wkładamy do słoika lub naczynia i dodajemy miodu. Dobrze jest zachować proporcję 1:1 – aloesu do miodu. Zalewamy to wodą i odstawiamy na dobę do lodówki. Można dodać jeszcze dwa plasterki cytryny, napój jest wtedy bardziej orzeźwiający i wakacyjny.
Syropu pijemy kilka łyżek dziennie albo rozcieńczamy go wodą i wypijamy szklankę. Napój z aloesu reguluje właściwie wszystko, jest się po prostu zdrowszym i piękniejszym – świetnie działa on także na cerę, włosy, paznokcie.
Napój może stać w lodówce do dwóch tygodni, potem trzeba zrobić nowy.
Czy znacie inny przepis na sok z aloesu? Podajcie nam go!