Aby zrobić sok z buraków, potrzebujemy buraka ćwikłowego i cukru. Proporcje są dowolne, w zależności od tego, jak bardzo słodki sok chcemy przygotować. Warto zwrócić uwagę na buraka – niech nie będzie zbyt wysuszony, zbyt duży, bo te mniejsze mają więcej soku i są zdecydowanie smaczniejsze, bardziej delikatne. Młode buraki są oczywiście jeszcze lepsze, więc kupujmy je, jeśli tylko mamy okazję.
Buraki szorujemy pod wodą, obieramy i – jeśli trzeba – kroimy; uzależnione jest to od posiadanego przez nas modelu sokowirówki. Słodzimy gotowy sok. Musimy bardzo energicznie go zamieszać, aby cukier rozpuścił się w soku. Sok można rozrobić wodą.
Innym sposobem jest wydrążenie buraka, jakby wycięcie jego środka i nasypanie do niego cukru, a następnie odstawienie na około pół godzin czy, a nawet podpieczenie. Po tym czasie robimy sok z tak posłodzonego warzywa. Sposób ten, zwłaszcza podpieczenie buraka, jest jednak ryzykowny, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze znikną wartości odżywcze warzywa.
Sok z buraków jest świetny na zimę, ponieważ podnosi nasz entuzjazm i polepsza humor. Dodatkowym atutem jest polepszenie tolerancji stresu i wytrzymałości fizycznej; dlatego sok z buraków jest polecany przy stresującej pracy lub dla sportowców.
Można także dodać do niego soku z cytryny, selera, natki pietruszki. Warto go popieprzyć dla smaku.
Czy znacie inny przepis na sok z buraków? Podajcie nam go w komentarzu!