Ziemniaki obowiązkowo należy posolić, bez soli nie mają bowiem smaku. Jednak poza solą do gotujących się ziemniaków warto dorzucić jeden czy dwa ząbki czosnku. Da to naprawdę ciekawy posmak. Do pieczonych ziemniaków nadają się wszystkie zioła. Od prowansalskich, przez czubrycę, przyprawy o indyjskich korzeniach (jak garam masala), aż po pojedyncze zioła – właściwie każdym możemy obsypać ziemniaki. Pamiętajmy jednak – trzeba dodać ich dużo. Fantastycznie smakują ziemniaki z rozmarynem, pieczone w maśle, z czosnkiem. Pycha!
Do ziemniaków świetnie nadają się też wszelkie przyprawy korzenne: imbir, kurkuma, kardamon. Do takich, które chcemy przygotować w mniej orientalny sposób, możemy dodać gałki muszkatołowej, estragonu, ugotować je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, kminu lub kminku. Do pieczenia oczywiście też warto dodać ww. przyprawy.
Ziemniaki lubię również pikantne dodatki. Jeśli chodzi o pieprz, to najlepszy będzie ten grubo, i oczywiście – świeżo, mielony, kolorowy. W przypadku papryki, nie musimy zastanawiać się, czy ma ona być słodka czy ostra. Obydwie świetnie się nadadzą.
Z kolei do ziemniaków pieczonych w mundurkach, z ogniska lub piekarnika, najlepsze jest po prostu masło. Może być to masło czosnkowe lub doprawione. To chyba najlepsza forma ziemniaków, jaką można sobie wyobrazić.
Natomiast młode ziemniaczki wystarczy posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Proste potrawy często są najlepsze.
Jakie przyprawy do ziemniaków zwykle wybieracie? Dajcie znać w komentarzu!