– szklanka zaparzonej właśnie mocnej czarnej herbaty,
– 50 ml rumu,
– łyżeczka soku cytrynowego,
– szczypta startej skórki z cytryny,
– cynamon,
– cukier (opcjonalnie).
Do kubka gorącej herbaty wlewamy sok cytrynowy, rum i wkładamy startą skórkę z cytryny. Dodajemy cynamon i cukier według własnych preferencji. Herbatę można podać dodatkowo z laską cynamonu. Genialnie smakuje tego rodzaju herbata, gdy zamiast cukrem, posłodzimy ją miodem.
Herbatka z rumem na wiele zbawiennych właściwości dla naszego organizmu i – co szczególnie ważne dla kobiet – urody. Ten napój rozgrzewający chroni przed przeziębieniem, a w razie potrzeby działa także przeciwbólowo. Aby zwiększyć działanie przeciwbólowe, można do herbaty z rumem dodać konfitury lub suszu malinowego.
Należy zalać 1 łyżkę suszu malinowego szklanką wrzątku i przykryć na 15 minut. Następnie przecedzamy „herbatę” i dolewamy do niej trochę rumu. Taki napar pijemy 2 razy dziennie, w tym przed snem.
Herbata z rumem świetnie wspomoże odporność. Wypijana, gdy wracamy zziębnięci do domu, natychmiast rozgrzewa. Łagodzi uczucie przeziębienia, grypy i jej objawy takie jak łamanie w kościach czy stany podgorączkowe.
Czy macie swój ulubiony przepis na herbatę z rumem? Podajcie nam go w komentarzu.