Napoje Herbata z rumem - przepis

Herbata z rumem – przepis

-

– szklanka zaparzonej właśnie mocnej czarnej herbaty,
– 50 ml rumu,
– łyżeczka soku cytrynowego,
– szczypta startej skórki z cytryny,
– cynamon,
– cukier (opcjonalnie).

Do kubka gorącej herbaty wlewamy sok cytrynowy, rum i wkładamy startą skórkę z cytryny. Dodajemy cynamon i cukier według własnych preferencji. Herbatę można podać dodatkowo z laską cynamonu. Genialnie smakuje tego rodzaju herbata, gdy zamiast cukrem, posłodzimy ją miodem.

Herbatka z rumem na wiele zbawiennych właściwości dla naszego organizmu i – co szczególnie ważne dla kobiet – urody. Ten napój rozgrzewający chroni przed przeziębieniem, a w razie potrzeby działa także przeciwbólowo. Aby zwiększyć działanie przeciwbólowe, można do herbaty z rumem dodać konfitury lub suszu malinowego.

Należy zalać 1 łyżkę suszu malinowego szklanką wrzątku i przykryć na 15 minut. Następnie przecedzamy „herbatę” i dolewamy do niej trochę rumu. Taki napar pijemy 2 razy dziennie, w tym przed snem.

Herbata z rumem świetnie wspomoże odporność. Wypijana, gdy wracamy zziębnięci do domu, natychmiast rozgrzewa. Łagodzi uczucie przeziębienia, grypy i jej objawy takie jak łamanie w kościach czy stany podgorączkowe.

Czy macie swój ulubiony przepis na herbatę z rumem? Podajcie nam go w komentarzu.

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Co grozi za brak OC?

OC jest obowiązkowe - warto o tym pamiętać, ponieważ za jego brak grożą wysokie kary.

Moje dziecko pyskuje i jest agresywne – co robić?

Każde dziecko przechodzi przez taki okres w swoim życiu, kiedy nie zgadza się na to, co mówią jego rówieśnicy, stąd częste kłótnie. Jest to naturalny etap, oznaczający iż dziecko ma swoje zdanie i stara się go bronić.

Zobacz też

Zasady serwowania zimnych napojów

Zimne napoje podaje się według schematu. Zasadnicza jest kolejność i rodzaj podawanych napojów. Określone trunki pije się przed posiłkiem. Inne podaje się w trakcie spożywania posiłków, a jeszcze inne po zakończeniu jedzenia.

Objawy i rodzaje zaburzeń nastroju: jak je rozpoznać?

Zaburzenia nastroju to choroba psychiczna, która wpływa na nastrój, emocje, zachowanie i zdolność funkcjonowania codziennego. Często są one nierozpoznawane...

Busy z Katowic do Holandii zawsze na czas?

Wybierając busy z Katowic do Holandii można liczyć na komfortową podróż, dojazd do miejsca docelowego w wybranym terminie, co...

Może Cię zainteresuje: