Zboża stanowią niezbędne źródło wartości odżywczych, jakie musimy dostarczać organizmowi, by mógł zdrowo funkcjonować. Kilka kromek chleba dziennie dostarcza nam energii w postaci węglowodanów, niezbędnych tłuszczy i olejów oraz witamin E czy tych z grupy B, minerałów jak magnez i fosfor. Jakie właściwości ma pieczywo jasne, a jakie ciemne?
Oczywistą różnicą między rodzajami pieczywa jest oczywiście ich wygląd i smak. Pieczywo ciemne uchodzi za zdrowsze. Jaki jest tego powód?
Podstawą do wypieku pieczywa białego jest mąka pszenna lub żytnia powstała w wyniku przemiału, który to proces usunął ze zbóż ważne zarodki i otręby. W ten sposób białe pieczywo traci na swojej wartości odżywczej. Ma zdecydowanie mniej minerałów, takich jak cynk, błonnik, który pomaga nam w trawieniu, witamin z grupy B i innych substancji odżywczych. W przypadku niektórych rodzajów chleba zostaje on wzbogacony o dodane minerały i witaminy, po tym, jak substancje odżywcze zostały z ziaren usunięte. Jasne pieczywo jest bardziej kaloryczne, ale łatwiejsze do strawienia.
Pieczywo ciemne uchodzi za zdrowsze. Jest produktem jednorazowego przemiału mąki (stąd nazwa „razowiec”), dzięki czemu posiada więcej minerałów, witamin i składników odżywczych, których pozbawiony jest chleb biały. Bogatszy jest w nieoceniony błonnik, magnez, potas, fosfor, kwas foliowy i całą gamę witamin B. Poza tym zawiera antyutleniacze walczące z wolnymi rodnikami i broniące nas przed chorobami, na przykład rakiem czy problemami układu krążenia. Minusem chleba ciemnego jest to, iż jego spożywanie może utrudnić wchłanianie niektórych minerałów. Najpopularniejsze pieczywo ciemne to pumpernikiel bazujący na mące żytniej i ziarnach żyta oraz graham – wypiek z mąki pszennej lub pszenno – żytniej.
Najzdrowszym wyborem jest chlebek z mąki razowej. Kierujmy się zasadą – im mniej składników znajduje się w chlebie, tym lepiej dla nas. Możemy też spożywać na zmianę jasne pieczywo z ciemnym, ale pozostając przy większej ilości pieczywa ciemnego.
Obecnie możemy zaobserwować zwrot ku pieczywu ciemnemu. Dietetycy i lekarze wskazują na jego zdrowsze oddziaływanie na nasz organizm. Ciemny chleb jest elementem zdrowej codziennej diety.
Ponieważ większość z nas wychowana jest na pieczywie jasnym, czasem trudno zmienić przyzwyczajenie i sięgać po zdrowszy chleb razowy. Można zacząć od lekkiego chlebka z maki żytniej, który pomoże nam nie tylko się przyzwyczaić do nowego smaku, ale i polubić ciemne pieczywo.
Jaki chleb jecie najczęściej? Przykładacie do tego jakąś szczególną wagę?