Do wyrobu mydeł glicerynowych wykorzystywane są następujące oleje: rycynowy, ze słodkich migdałów, z pestek moreli, awokado, rzepakowy, kokosowy, olej palmowy z miąższu, palmowy z nasion oraz oliwa z oliwek. Dobierając składniki takiego mydła, należy pamiętać o tym, aby nadmiar oleju był tylko minimalny w stosunku do wodorotlenku sodu. Poza wymienionymi już składnikami, a więc olejami i wodorotlenkiem sodu, w skład mydeł wchodzi oczywiście woda destylowana oraz alkohol etylowy, cukier i gliceryna.
Początkowe etapy tworzenia mydła glicerynowego są takie same jak w wypadku tworzenia zwykłego mydła domowym sposobem, a więc: rozpuszczenie NaOH w wodzie, stopienie tłuszczów i zmieszanie obu form. Bardzo ważne szczegóły dotyczące tego, jak wykonać poszczególne etapy, znajdziecie w poradzie: przepisy”>Jak zrobić mydło domowej roboty?.
Po ich wykonaniu, mieszaninę należy rozpuścić w alkoholu etylowym. Zalecane jest wykorzystanie 97%-alkoholu etylowego w ilości 35% wszystkich olejów wchodzących w skład mydła. Ilość cukru wykorzystywana do produkcji takiego mydła to 28% ilości oleju, a gliceryny – 15% ilości oleju.
– 24,5 g alkoholu etylowego o stężeniu 97%
– 19,6 g cukru
– 10,5 g gliceryny
Otrzymaną mieszaninę rozlewamy do form. Najlepiej, by były to cienkie formy plastikowe. Leżakowanie takich mydeł trwa około 2 tygodnie.
Co powiecie o takim mydełku? Lubicie naturalne kosmetyki? Macie swoich ulubieńców? Podzielcie się opiniami!
Witam,
czy mogłabym prosić o podanie ilości użytych olei, wodorotlenku i wody?
pozdrawiam