Jego podstawą jest jednak masło kakaowe. Możemy zmieniać olejki, które dodajemy do masła. Witaminy też nie są bezwzględnie potrzebne, choć zalecane jest dodanie do masła witaminy E, a także witaminy A.
– 1/3 szklanki czystego masła kakaowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– pół łyżeczki witaminy E
– 1 łyżeczka gliceryny
1 łyżka olejku z wiesiołka
– oliwa z oliwek
– kilka kropel olejku cynamonowego
Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego masła jest stopienie masła kakaowego na kuchence gazowej czy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niego olej kokosowy i dokładnie mieszamy – najlepiej za pomocą miksera czy blendera. Mieszamy do momentu, w którym powstanie kremowa masa, dodajemy wtedy pozostałe składniki i znów mieszamy. Całość przekładamy do słoiczka lub innego opakowania i przechowujemy w lodówce. Masło to należy zużyć do 2 tygodni.
Inne masło, które także z łatwością możemy przygotować w domu, przeznaczone jest dla każdego rodzaju skóry – tłustej, mieszanej, a także suchej. Najbardziej wartościowym składnikiem tego masła jest awokado. Jest to owoc bogaty w witaminy A, E, C, PP, zawiera także potas, żelazo oraz białka.
– masło kokosowe, ewentualnie masło shea
– olejek z awokado
– inny dowolnie wybrany olejek eteryczny
– skrobia kukurydziana
– woda
Na pierwszym etapie 250 g masła kokosowego stapiamy na łaźni wodnej. Należy jednak uważać, by nie przegrzać masła. Następnie dodajemy 260 ml olejku z awokado, 50 kropli wybranego olejku eterycznego oraz 3 łyżki skrobi kukurydzianej. Całość dokładnie mieszamy. Miksturę w garnku czy też innym naczyniu przenosimy do miski z lodem, gdzie zawartość garnka dokładnie mieszamy przez kilka minut. Po tym czasie mieszanina zaczyna gęstnieć i obniża się jej temperatura. Po otrzymaniu pożądanej konsystencji, przenosimy masło do słoiczka. Należy zużyć je w ciągu 2 miesięcy.
Co powiecie o takim masełku? Lubicie naturalne kosmetyki? Macie swoich ulubieńców? Podzielcie się opiniami!