Makaron jest wyrobem zbożowym i z tego właśnie powodu potrzebuje odpowiednich warunków do przechowywania. Jedynie dzięki przestrzeganiu pewnych zasad będziemy mieli pewność, że produkt ten zachował swoją jakość i świeżość.
Świeży makaron, ułożony na półmisku i przykryty talerzem, możemy przechowywać w lodówce dobę. Czasami zdarza się, że ma on wysuszone końce. Dlatego też można go okryć folią spożywczą, aluminiową albo nawet zwykłym woreczkiem.
Ugotowany, wystudzony makaron należy przełożyć do szczelnego pojemnika. W lodówce można go tak przechowywać od 3 do nawet 5 dni. Można dodać do niego trochę oleju roślinnego, dzięki temu nie będzie się tak sklejał. Można dodać olej już podczas gotowania. Można tuż po ugotowaniu, przelać makaron zimną wodą. Woda spłukuje z powierzchni makaronu rozklejoną skrobię, która powoduje jego zlepianie, wpływa też na strukturę, dzięki czemu ciasto się nie rozpada.
Pojemniki, w których przechowujemy żywność, muszą spełniać kilka warunków. Muszą być: bezpieczne dla zdrowia, szczelne, neutralne pod względem zapachu, trwałe, odporne na temperaturę i estetycznie wykonane.
Ugotowany makaron z łatwością wchłania tłuszcz i aromat, dlatego najlepiej jest go przechowywać bez sosu. Dzięki temu będzie można go wykorzystać do innych potraw.
Uwaga!
Makaron można także zamrozić, ale do tego nadają się jedynie te gatunki, które są przeznaczone do zapiekania (tj. lasagne, duże muszelki, manicotti, ziti). Jeśli będziemy mieli ochotę go przyrządzić, to musimy wrzucić go do wrzątku. Nie wolno rozmrażać makaronu.
Jak Wy przechowujecie makaron? Czy macie swoje sprawdzone sposoby, aby wytrzymał dłużej? Wypowiedzcie się w komentarzu.
Ja 7 dni trzymam makaron w lodówce ugotowany