Czyszczenie piekarnika nie jest tak trudne, jeśli robi się to regularnie. Natomiast jeśli piekarnik czyści się jedynie „od święta”, wtedy jest to trudna i ciężka praca. Można oczywiście wypróbować środki chemiczne przeznaczone specjalnie do mycia piekarników, ale warto wypróbować w pierwszej kolejności domowe sposoby.
Jeśli na bieżąco myje się piekarnik, nie trzeba będzie stosować chemicznych środków, które przecież mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto zatem dbać o piekarnik na bieżąco.
* Jeżeli coś się wyleje w piekarniku, należy to wytrzeć tuż po wyjęciu potrawy.
* Ruszt do pieczenia należy myć po każdym użyciu.
* Czyścić piekarnik można ściereczką zamoczoną w roztworze octu i gorącej wody. Następnym krokiem jest spłukanie piekarnika ściereczką zanurzoną w ciepłej wodzie, bez dodatków.
* Jeżeli na dnie piekarnika są przypalone resztki jedzenia, to należy je posypać cienką warstwą sody oczyszczonej i zwilżyć wodą ze spryskiwacza. Następnie należy pozostawić piekarnik na minimum dwie godziny. Jeżeli za pierwszym razem nie wyczyścimy wszystkiego, należy powtarzać ten sposób aż do skutku.
* Do czyszczenia piekarnika można użyć roztworu, na który składa się: 0,5 szklanki soli, 0,25 szklanki boraksu oraz 0,5 szklanki sody oczyszczonej. Wszystko to mieszamy z ciepłą wodą. Tak przygotowanym roztworem należy wyczyścić wnętrze piekarnika, a potem spłukać ciepłą wodą bez zbędnych dodatków.
* Jeżeli często używamy rusztu do opiekania mięsa, to warto na blaszce (ale nie na ruszcie) położyć folię aluminiową. Dzięki temu, z mięsa ładnie wytopi się tłuszcz, a my nie będziemy musieli szorować blachy. Folię z wytopionym tłuszczem trzeba po pieczeniu wyrzucić, a położyć nową, bowiem taki tłuszcz mógłby się zapalić podczas następnego pieczenia.
Znacie inne sprawdzone sposoby na czysty piekarnik? Czego używacie do jego czyszczenia?