Odchudzanie niestety nie jest łatwym procesem. Wielokrotnie związane jest to nie tylko z ćwiczeniami fizycznymi i ograniczeniem spożywania niektórych produktów, ale także z wieloma wyrzeczeniami i kolosalnymi zmianami dla kobiet, które do tej pory prowadziły niezdrowy tryb życia. Jednak nie pozostają one ze swoją nadwagą same. Z pomocą przychodzi im sama matka natura. Szczególnie cenne spośród owoców są tak znane i lubiane przez wszystkich jabłka.
Wprowadzenie jabłek do diety i codziennego menu zapewni nam doskonałe walory smakowe i bogactwo witamin oraz składników odżywczych, przede wszystkim witaminy C, P, A oraz magnezu, potasu, wapnia, krzemu i błonnika. Ponadto zawarte w jabłkach, a dokładnie w ich pestkach i skórce, pektyny działają na nasz organizm oczyszczająco, usuwając z niego resztki niestrawionych pokarmów, neutralizują obecne w organizmie toksyczne substancje, zapobiegają zaparciom, a co za tym idzie regulują florę bakteryjną jelit.
Co więcej, zmniejszają również wchłanianie cholesterolu do krwi, a w konsekwencji zapobiegają miażdżycy i zawałowi. Dodatkowo po zjedzeniu jabłek w żołądku wytwarza się charakterystyczna substancja zmniejszająca przyswajanie cukrów.
Jednak zbawienne działanie jabłek na nasz organizm widoczne jest nie tylko w poprawie procesów związanych z układem pokarmowym i procesami trawiennymi. Nieocenione są dla odchudzających się osób ich właściwości. Przede wszystkim jabłka są bardzo niskokalorycznymi owocami. W 100 gramach tych owoców znajduje się maksymalnie 50 kalorii.
Jabłka są bardzo sycące, zatem spożywanie ich nawet w nieco większej ilości sprzyja odchudzaniu, poprzez pobudzanie procesów trawiennych. Co najważniejsze, jabłka nie tuczą. Jednak podobnie jak ze wszystkim co spożywamy, nie należy z nimi przesadzać. Zawierają bowiem dość duże ilości cukru.
Decydując się na odchudzanie i wprowadzenie do swojej diety jabłek, nie należy zapominać, że same jabłka nie odchudzają. Stanowią jedynie doskonałe uzupełnienie codziennego menu. O ile w normalnej, zbilansowanej diecie ich spożycie nie powinno przekraczać dziennie 300 g, to w menu osoby odchudzającej się ich maksymalne dzienne spożycie to 150 g.
Uwaga!
Dwa jabłka spożyte przed każdym posiłkiem obniżają zawartość tłuszczu we krwi o ponad 20%.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.