Przygotowanie grochówki to stosunkowo prosta sprawa, zupa praktycznie robi się sama, co jakiś czas trzeba jedynie wrzucać do niej poszczególne składniki i często mieszać, ponieważ groch lubi przywierać do dna.
Przepisów na grochówkę wbrew pozorom nie jest zbyt dużo. Różnią się one jedynie ilością i rodzajem dodawanych przypraw. Nie ma to jednak większego wpływu na jej smak, który zawsze jest niepowtarzalny. Poniżej prezentujemy chyba najbardziej uniwersalny przepis, w którym każda mniej lub bardziej wprawiona gospodyni wprowadzi jedynie niewielkie zmiany, na własne potrzeby i zgodnie z własnymi upodobaniami.
Do ugotowania tradycyjnej, pożywnej i smacznej wojskowej grochówki
1,5 szkl. łuskanych połówek grochu,
1 marchewka,
niewielki kawałek selera,
1 cebula,
kawałek wędzonego boczku,
4 nieduże ziemniaki,
3 ząbki czosnku,
kilka łyżek mąki,
majeranek,
listek laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
kostka rosołowa,
sól i pieprz do smaku.
Groch należy przed gotowaniem moczyć w zimnej wodzie około 2 godzin. Wcześniej należy go jeszcze wypłukać. Po upływie tego czasu należy zacząć gotować go w tej samej wodzie, wrzucając do niego kawałek boczku w całości. Dodać pokrojoną w półtalarki: marchewkę, starty seler, listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotować tak długo, aż groch całkiem się rozgotuje. Wtedy dodać również osobno ugotowane, pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulkę, pokrojony w kostkę, ugotowany wcześniej i wyjęty z zupy boczek, podsmażyć. Później należy dodać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać i wsypać całość do gotującego się grochu z warzywami. Na sam koniec dorzucić do całości 3 starte ząbki czosnku, kostkę rosołową, doprawić pieprzem i już nie gotować.
Inny rodzaj grochówki, poza boczkiem, uwzględnia również możliwość dodania do niej cienkiej kiełbasy, którą początkowo również gotujemy z boczkiem i grochem w jednym garnku, a później wyjmujemy i podobnie jak w poprzednim przepisie podsmażamy na patelni z boczkiem i cebulką, a po dodaniu łyżki mąki wrzucamy z powrotem do zupy. Grochówka doskonale smakuje z chlebem lub chrupiącymi grzankami.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Grochówka wojskowa
Do przygotowania zupy będzie nam potrzebne:
40 dag boczku (uwędzonego)
40 dag kiełbasy
30 dag wieprzowiny
20 dag marchewki
30 dag ziemniaczków
pietrusza (natka i korzeń)
seler
1 listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
ząbek czosnku
Przed gotowaniem musimy namoczyć groch, dlatego warto rozpocząć przygotowania do grochówki wieczorem, aby gorszek mógł się spokojnie wymoczyć. Kiedy geroszek dostatecznie długo leżał w wodzie, gotujemy go na pół miękko. Mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałeczki, smażymy na patelni. Kiedy jest już podsmażone, dodajemy do grochu.
Teraz kroimy (w małą kostkę) warzywa i dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Przed podaniem do zupy wrzucamy natkę pietruszki.
Znacie inny przepis na grochówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.