Kuchnię arabską można podzielić na dwa zasadnicze nurty – śródziemnomorski i bliskowschodni. W okolicach nadmorskich, co oczywiste, je się dużo owoców morza, w tym ryb, zaś w klimacie pustynnym głównym źródłem białka jest mięso, zwłaszcza baranina.
Najbardziej typowe składniki kuchni arabskiej to jagnięcina, baranina i kurczęta, rzadziej pojawia się wołowina i wielbłądzina. Prawo islamskie całkowicie zakazuje wieprzowiny.
Masło, biały ser, jogurt, śmietana i mleko są w powszechnym użyciu.
Główne warzywa stosowane w kuchni tego rejonu to ogórki, bakłażan, cukinia, okra i cebula. Owoce cytrusowe, figi, granaty i daktyle pojawiają się głównie w deserach.
W większości potraw stosowany jest ryż, ale także pszenica, będąca podstawowym surowcem do wyrobu pieczywa i kuskusu.
Przede wszystkim jednak trudno sobie wyobrazić kuchnię arabską bez roślin strączkowych, będących jednym z głównych źródeł białka. Są to przede wszystkim ciecierzyca (z niej robi się przepyszne falafele), soczewica i fasola fava.
Typowe przyprawy arabskie to mięta (spotykana np. w sałatce tabbouleh), tymianek (w mieszance przypraw nazywającej się za’atar) ale też sezam, szafran, kurkuma, czosnek, kminek, cynamon, sumak, kolendra, oregano czy imbir.
Najbardziej znane potrawy kuchni arabskiej to kebab, kiełbaski kofta, mahshi, czyli warzywa faszerowane mięsem i ryżem albo mansaf, czyli pieczone jagnię. Najpopularniejsze słodycze to baklawa – niebywale słodkie ciasto z miodem i bakaliami oraz mushabak – oblane słodkim syropem ciasto.
Lubicie kuchnię arabską? Co najbardziej Wam w niej smakuje? Podzielcie się opiniami.