Papryka występuje w 7 kategoriach: specjalna, łagodna, delikatna, słodka, półsłodka, różowa i ostra. Najostrzejsza oznaczona jest “Erős”, natomiast całkowicie pozbawiona ostrego smaku jest każda papryka oznakowana jako “sweet” albo “edesnemes”. Papryka dostępna jest świeża, suszona lub w postaci pasty.
Ponieważ papryka zawiera dużo cukru, łatwo się przypala, dlatego aby wydobyć z niej pełnię barwy i smaku, trzeba odsunąć garnek czy patelnię z płomienia.
Kwaśna śmietana jest składnikiem równie uniwersalnym, co i wszędobylskim. Dodawana jest do zup i sosów, ale i wykorzystywana na wiele innych sposobów.
Ważną rolę w kuchni węgierskiej odgrywają również ziemniaki, które podaje się gotowane, jako puree, polane podsmażoną cebulką, albo w postaci klusek czy placków, takich jak np. langosze.
Uwaga!
Popularnym składnikiem jest też ciasto filo sprzedawane w postaci gotowych arkuszy, podobne po upieczeniu ciasta francuskiego.
Węgrom nieobcy jest też makaron, a jego kształt zależy od towarzyszącego mu dania. W postaci łazanek serwuje się go z duszoną kapustą bądź dodaje do zup. Wstążki jadane są w stylu polskich klusek z makiem.
Węgrzy lubią także kiszoną kapustę, przysmak niedoceniany w zachodniej Europie. Dodają do niej, podobnie jak Polacy, kminek, który dodaje smaku i anyżkowego aromatu nie tylko kapuście, ale i zupom i potrawkom, a także pieczywu.
Mak może być biały, niebieski lub szary i służy nie tylko dekorowaniu pieczywa, ale również posypuje się nim makaron i – oczywiście – piecze z nim strucle i torty.
Lubicie kuchnię węgierską? Co najbardziej Wam w niej smakuje? Podzielcie się opiniami.