We francuskiej kuchni wiele jest świeżych, regionalnych warzyw: ziemniaków, fasolki szparagowej, marchwi, porów, rzepy, pomidorów, bakłażanów, cukinii i szalotki. Francuzi lubią tez grzyby – nie tylko pieczarki, ale również drogie, ale pyszne i aromatyczne trufle, boczniaki i borowiki.
Owoce, pojawiające się w cuisine française, to głównie pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, winogrona i grapefruity.
sxc.hu
Także wybór rodzajów stosowanych mięs: kurczak, gołąb, indyk, kaczka, gęś, wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, królik, mięso z osła, konia, żaby czy ślimaki. Oczywiście bez ryb i owoców morza nie ma kuchni francuskiej, więc nie należy zapominać o dorszu, sardynkach (tak puszkowanych, jak i swieżych), tuńczyku, łososiu, pstrągu, małżach, ostrygach, krewetkach i kalmarach.
Zioła i przyprawy zależą od regionu. Wszyscy znamy zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek) – i w gruncie rzeczy zawiera się w nich większość typowych przypraw ziołowych Francji. Można dodać jeszcze lawendę, estragon czy koper włoski, aby mieć pełen przekrój tego rodzaju przypraw. Kuchnia francuska jest łagodna i aromatyczna.
Oczywiście nie byłoby Francji bez serów i wina. Ale to temat tak szeroki, że obawianie go w skróconej formie nie ma sensu.
Rozkład posiłków w ciągu dnia wygląda następująco. Śniadanie to niewielki posiłek na słodko, składający się z kawy i bagietki lub croissanta – wersji dla dorosłych. Dzieci i łasuchy raczą się również kakao lub czekoladą do picia.
sxc.hu
Obiad jest wczesny, choć nie tak bardzo jak angielski lunch – zwykle między południem a 14. Składa się zwykle z kilku dań – przystawka, danie główne, sery, deser i kawa. Podawanie serów jako osobnego dania, nie zaś jedynie dodatku do pieczywa czy innych potraw, to typowy zwyczaj francuski – godny naśladowania. Można wtedy cieszyć się głębią smaku i aromatu francuskiej specjalności. Ciekawostką jest również to, że zupa nie jest popularnym daniem obiadowym.
Kolacja bywa na ciepło, jednak nie jest to regułą. Podawana jest stosunkowo późno, między 20 a 22.
Uwaga!
Inne ciekawostki: – Francuzi chętnie popijają wodą każdy posiłek. – Tradycyjne francuskie wino zastępuje w obecnych czasach coraz częściej piwo. – Najpopularniejsze sery francuskie to camembert, brie i roquefort. – Główną zasadą w gotowaniu jest wybieranie świeżych składników wysokiej jakości. – Produkcja foie gras zakazana jest w 13 krajach Europy, w tym w Polsce, ze względu na okrutne metody tuczenia gęsi.
Lubicie kuchnię francuską? Co najbardziej Wam w niej smakuje? Podzielcie się opiniami.