Proces ich przygotowania jest dość złożony i składa się z kilku czynności:
– wybiera się tylko ładne owoce i warzywa, dbając o jakość przyszłych mrożonek
– poddaje się procesowi mycia oraz krojenia na kawałki
– blanszowanie, czyli kilkuminutowe nagrzanie warzyw i owoców w temperaturze 100 stopni w celu zabiciu bakterii oraz podtrzymaniu trwałości smaku oraz zapachu tak aby nie nastąpiła jego utrata po rozmrożeniu
– umieszczenie warzyw w specjalnym pomieszczeniu do którego jest wpuszczane lodowate powietrze, które zamraża jedzenie.
Zalety mrożonek
1. Zawsze dostępne, dobrej jakości warzywa i owoce
Mrożonki możemy kupować cały rok, a ponieważ w trakcie procesu ich przygotowania dba się o wysoką jakość produktu, tak aby zapach i smak świeżych produktów był trwały. Możemy być także spokojni o nasze zdrowie, gdyż trakcie ich zamrażania wszelkie bakterie zostają zlikwidowane, dba się również o sterylną czysto opakowań w które są wkładane. Normy dotyczące produkcji żywności głęboko mrożonej są starannie przestrzegane, a żywność dobierania z najlepszych plantacji.
2. Taniość
Mrożonki są znacznie tańsze niż świeże warzywa i owoce. Należy też pamiętać, iż rzekomo dostępne cały rok sezonowe warzywa i owce są pełne konserwantów, gdyż hoduje się je w sztucznych warunkach. Także cena mrożonych warzyw i owoców jest zawsze stała w przeciwieństwie od naturalnych, których waha się w zależności od obfitości upraw czy cła.
3. Komfort
Jeśli zależy nam na szybko przygotowanym daniu (mamy gości, nie mamy czasu bo pracujemy długie godziny) wystarczy wyjąć mieszankę i wrzucić ją do garnka lub na patelnię. Nie musimy samodzielnie zajmować się ich czyszczeniem i obieraniem co znacznie ułatwia życie.
Jadacie mrożoną żywność? Uważacie, że istnieje jakaś większa różnica pomiędzy żywnością świeżą a mrożoną?