Zielona herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem antyoksydantów, dlatego wspaniale wpływa na cerę, spowalnia procesy starzenia, a jej regularne picie zmniejsza ryzyko schorzeń układu krwionośnego (m.in. zawału serca, powstawania miażdżycy, zakrzepów), chorób nowotworowych oraz choroby Alzheimera. Zalecana jest także osobom z podwyższonym cholesterolem.

Osoby, które chcą zrzucić parę kilo, często sięgają po zieloną herbatę jako środek odchudzający. Jednak jak pokazały ostatnie badania, zielona herbata takich właściwości nie ma! Owszem, przyspiesza metabolizm, ale nieznacznie. Można ją natomiast potraktować jako dodatek do diety i ćwiczeń fizycznych. Zieloną herbatę zaleca się przy problemach żołądkowych i wzdęciach.

Zielona herbata może zarówno pobudzać, jak i uspokajać. Wszystko zależy od sposobu, w jaki ją zaparzymy. Przy czym należy pamiętać, żeby nigdy nie zalewać jej wrzątkiem, lecz dopiero po kilku minutach od zagotowania wody. Jeśli będziemy zaparzać zieloną herbatę przez trzy minuty, to podziała na nas pobudzająco, ale kiedy przedłużymy ten czas, to napar będzie miał właściwości odprężające.

Jeśli decydujemy się włączyć zieloną herbatę do naszej diety, to zdecydowanie lepiej wybrać tę w postaci liści niż w granulkach czy w torebce.

Pijecie zieloną herbatę czy jesteście „tradycjonalistami”?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here