Nalewkę z bursztynu można przyrządzić samemu bądź kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Zaleca się jej picie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż pomaga zapobiec i zwalczać przeziębienie i grypę. Warto jednak mieć ją zawsze pod ręką, gdyż łagodzi również stany zapalne dróg moczowych i wpływa korzystnie na pracę nerek. Powinny ją też pić osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka. Ma również działanie uspokajające.
Nalewkę można też stosować na ciało, np. wetrzeć w plecy i klatkę piersiową w czasie przeziębienia, grypy czy chorób dróg oddechowych. Przy bólach reumatycznych można ją wmasowywać w chore stawy, a przy migrenie – w skronie. Jeśli rozcieńczymy nalewkę, to możemy również wykorzystać ją do płukania gardła, gdyż ma właściwości antybakteryjne.
Przepis na nalewkę bursztynową (bursztynówkę):
Składniki: 30-50 g okruchów bursztynu (możesz kupić je w sklepie zielarskim, aptece bądź sam zebrać nad morzem), spirytus co najmniej 70% (najlepiej 95%).
Przygotowanie: Okruchy bursztynów umyj i wsyp do 0,5 litrowej buteli, zalej spirytusem, a następnie odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej nalewkę. Bursztynów nie wyrzucaj, można je wykorzystać drugi raz.
Uwaga: Nalewkę pijemy, dodając od 3-5 jej kropli do herbaty bądź wody. Nie pijemy nigdy samej nalewki.