Prebiotyki są obecne w mleku matki, więc przenikają do organizmu dziecku już z pierwszym karmieniem piersią. Największe ich stężenie odnotowywane jest w pierwszym tygodniu laktacji, w związku z czym wiąże się idea jak najszybszego przystawiania noworodka do piersi. Prebiotyki, służące namnażaniu się probiotyków, wpływają na ich obecność w przewodzie pokarmowym już od pierwszych chwil życia.
Mamy, karmiące maluszki mlekiem modyfikowanym, mogą być jednak spokojne. Mieszanki mleka sztucznego są wzbogacane w prebiotyki, czyli wielocukry oraz probiotyki. Dodatkowo odpowiednia dieta może sprawić, że dostarczanie prebiotyków rozwinie dobre bakterie. I tak – dzieci karmione wyłącznie piersią, otrzymują odpowiednie ich ilości, dzieciom karmionym sztucznie należy wybierać mleka wzbogacone w cenne składniki. Należy pamiętać, ze odpowiednio skonstruowana dieta jest niezmiernie ważnym elementem we wspieraniu odporności dziecka.
Gdy maluch rodzi się, różne bakterie dążą do opanowania jego organizmu, w tym bakterie chorobotwórcze. Ważne jest, aby w tym „wyścigu” wygrały probiotyki. Tylko prebiotyki przygotują dla nich dobre miejsce życia i rozwoju. Dużym problemem jest natomiast zachwianie równowagi flory bakteryjnej, głównie z powodu antybiotykoterapii. Antybiotyki niszczą jednak wszystko na swojej drodze – zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i probiotyczne. Zaburzenia równowagi wynikają nierzadko ze stosowania innych leków, ze stresu czy nieprawidłowego odżywania się. W takich sytuacjach należy sięgać po preparat probiotyczny, na przykład w postaci rozpuszczalnego proszku.
Aby dieta dziecka dostarczała organizmowi cennych pro- i prebiotyków, można podawać wzmocnione ich działaniem mleka i kaszki. Należy zwrócić uwagę na oznaczenia – niektóre zawierają probiotyki, inne – prebiotyki. Mogłoby się wydawać, ze dostarczając prebiotyków z różnych źródeł może dojść do ich przedawkowania. Tak się jednak nie dzieje. Organizm jest na tyle „mądry”, że weźmie dla siebie tyle, ile potrzebuje, a reszty się wyzbędzie (wydali). Produkty wzbogacone pre- i probiotykami trzeba przygotowywać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Woda powinna być więc podgrzana do określonej temperatury, w przeciwnym razie zniszczy dobre bakterie.
Zwracacie uwagę na obecność probiotyków i prebiotyków w diecie swoich maluchów? Dajcie znać!