Pyłek pszczeli zawiera niezbędne do życia składniki ze wszystkich biologicznie istotnych grup związków.
– Węglowodany – głównie w postaci łatwo przyswajalnych cukrów prostych i dwucukrów.
– Tłuszcze.
– Białka i wolne aminokwasy – to jedne z najcenniejszych składników pyłku, głównie za sprawą aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm zwierzęcy nie potrafi sam wytworzyć i muszą one być dostarczane z pożywieniem. Szczególną rolę odgrywa tu arginina – aminokwas, który silnie rozkurcza tętnice wieńcowe.
– Komplet naturalnie występujących w przyrodzie witamin.
– Enzymy katalizujące wiele istotnych przemian biochemicznych zachodzących w żywym organizmie.
– Hormony i stymulatory wzrostu.
– Składniki mineralne.
– Olejki eteryczne.
– Kwasy organiczne.
sxc.hu
Ze względu na swój bardzo bogaty skład, pyłek pszczeli działa na organizm kompleksowo. Wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Wykazuje właściwości:
– Przeciwmiażdżycowe – obniża poziom lipidów we krwi, rozkurcza tętnice wieńcowe, wspomaga rekonwalescencję po zawale, leczy nadciśnienie i reguluje pracę układu krążenia.
– Wzmacniające – silnie poprawia działanie poszczególnych układów organizmu, w tym układu odpornościowego (z tego powodu jest polecany alergikom w leczeniu uczuleń m.in. kataru siennego i astmatykom w łagodzeniu ataków choroby). Siłę działania pyłku pszczelego można wzmocnić stosując go razem z naturalnym jogurtem. Pyłek pszczeli korzystnie wpływa na pracę układu krwiotwórczego, zwiększając ilość erytrocytów i zawartość żelaza we krwi. Dostarcza organizmowi wszystkich istotnych związków odżywczych i witaminowych – włącznie z aminokwasami egzogennymi.
– Poprawiające pracę układu trawiennego – dzięki kwasom organicznym pobudza wydzielanie soków trawiennych, polepsza ukrwienie śluzówki przewodu pokarmowego oraz reguluje pracę mięśni odpowiedzialnych za ruchy jelit.
– Odtruwające – przez wzmocnienie pracy układu odpornościowego oraz poprawę działania wątroby, ułatwia usuwanie z organizmu toksyn powstałych na skutek infekcji lub przyjmowania lekarstw. Z uwagi na działanie osłaniające wątrobę, wspomaga leczenie choroby alkoholowej.
– Antybiotyczne – dzięki temu, że obnóża powstają ze śliny pszczelej i miodu, pyłek pszczeli zawiera naturalne antybiotyki. Antybiotyczną siłę działania tego pożytku pszczelego wzmacnia połączenie z propolisem.
– Uspokajające i antydepresyjne – właściwości te warunkuje bogaty skład witamin, mikroelementów i innych czynnych biologicznie substancji. Pyłek polecany jest do wspomagania leczenia nerwic i depresji.
– Wspomagające leczenie chorób prostaty – w początkowym stadium choroby radzi sobie z nią samodzielnie i nie dopuszcza do nawrotów. W chorobie zaawansowanej wspomaga farmakoterapię.
– Regulujące układ hormonalny – głównie działanie hormonów biorących udział w wytwarzaniu spermy oraz komórek jajowych. Reguluje również wydzielanie insuliny, a przez to poziom cukru we krwi.
– Upiększające, odmładzające i regenerujące – dodawany jest do wielu gotowych preparatów przeciwstarzeniowych i o działaniu odżywczym. W domowych warunkach można dodawać go do sporządzanych przez siebie maseczek lub kremów.
Stosowaliście kiedyś pyłek pszczeli w celach leczniczych? W jakich dolegliwościach Wam pomógł?