W fotografii kulinarnej chodzi przede wszystkim o to, aby pokazać potrawę w jak najbardziej apetyczny, a zarazem artystyczny sposób. Większość zdjęć żywności wykonuje się w warunkach studyjnych, z dostępem do kuchni i przeróżnych akcesoriów. W studiu można skorzystać z kostek lodu zrobionych z żywicy akrylowej, które nie topią się w odróżnieniu od normalnych kostek lodu. Lody też są sztuczne, ponieważ prawdziwe szybko by się stopiły. Do potraw, które powinny być gorące dodaje się dymu, nawet tego z papierosów. Stosuje się całą masę przeróżnych trików, które mają zapewnić atrakcyjny wygląd produktu, czyli jedzenia. Przygotowując studio pod fotografię kulinarną, wato zadbać o takie drobiazgi jak: szczypce do przesuwania różnych składników, wykałaczki, obrusy, talerze czy sztućce. Fotografowie robiący zdjęcia potraw, często korzystają z jednej tylko lampy błyskowej z zamontowanym na niej softboxem, która nie wydziela zbyt dużo ciepła, co w przypadku tego typu zdjęć, jest niezwykle istotne. Dodatkowo, doświetlają oni scenę ekranami odbijającymi.
Czasami, zamiast standardowych blend, korzystają w tym celu z luster, które świetnie doświetlają zacienione obszary sceny. Najczęściej ustawiają oni lampę z boku aparatu lub naprzeciwko i obserwują, które elementy sceny wymagają doświetlenia ekranami. Popularne ustawienie to takie, w którym lampa stoi naprzeciwko obiektywu, oświetlając potrawę od tyłu, nieco z góry, a dwa ekrany odbijające stoją po prawej i lewej stronie z przodu, blisko aparatu doświetlając pierwszy plan.
photoxpress.pl
Obecnie, coraz bardziej modną metodą pokazywania jedzenia jest fotografowanie go w restauracji przy świetle dziennym. Wykonując takie zdjęcia, pamiętajmy żeby zadbać o właściwe oświetlenie sceny. Najlepiej, jeśli usiądziemy przy oknie, tak żeby światło słoneczne oświetlało potrawę z boku. Pozbądźmy się z kadru wszystkich przeszkadzających elementów, takich jak serwetki czy sztućce i ustawmy możliwie małą głębię ostrości. Ostrość możemy ustawić z przodu talerza lub na środku. Dosyć popularnym sposobem pokazywania jedzenia jest fotografowanie go z ukosa. Chcąc pokazać naszą potrawę w nieco bardziej dynamiczny sposób, po prostu, przechylmy aparat w jedną lub drugą stronę.
Fotografować jedzenie w plenerze można także na straganach na targowisku. Zdjęcia żywności to nie tylko wystylizowane, elegancko podane potrawy, ale także zdjęcia produktów, z których ową potrawę się przygotowuje.
Co Wam sprawia największą trudność podczas zdjęć jedzenia? Jakie macie sposoby na dobre ujęcie?