Hobby Jak szkicować ołówkiem?

Jak szkicować ołówkiem?

-

Ważne, aby uchwycić ogólny zarys kompozycji. Co potrzeba nam do wykonania szkicu? Niezbędnikiem jest ołówek i papier. Kilka słów o ołówkach: dzielimy je ze względu na stopień twardości. Mamy ołówki twarde oznaczone symbolem H, miękkie B oraz półtwarde oznaczone symbolami HB i F. Cyferka, która występuje za symbolem literowym oznacza stopień miękkości (w przypadku ołówków z symbolem B) lub twardości – oznaczenia H. Ołówki H to ołówki twarde, o cienkiej i precyzyjnej kresce, odpowiednie do rysunku technicznego. Ołówki z oznaczeniem B dają ciemną i tłustą kreskę, idealnie nadają się do rysunku artystycznego.

Przydatna będzie również gumka do zmazywania, najlepsza jest gumka chlebowa, gdyż nie zostawia białych śladów jak po tradycyjnych gumkach. Jeśli chodzi o papier to na rynku mamy dostępnych kilkadziesiąt rodzajów, jednak na początekw zupełności wystarczy nam blok rysunkowy. Zaczynając szkic pamiętajmy, że najważniejsza jest kreska. Ćwiczenie kreski może wydawać się proste, jednak jest podstawą do dalszej nauki. Szkicując starajmy się zachować czystość pracy, linie mają być pewne i proste, jeśli coś nam nie wychodzi lepiej poprawić i postawićobok nową kreskę niż rysować drobnymi niepewnymi liniami. Starajmy się uchwycić kompozycję obrazu i zaznaczyć najciemniejsze miejsca.

nauka rysowaniaRys. Olga Młodawska

Podstawą szkicu jest opanowanie rysowania linii prostych i kreślenia okręgów. Na narysowaną bryłę musimy nauczyć się kłaść światłocień. Warto poświęcić czas aby nauczyć się kreskować. Zarysujmy kartkę A3 liniami poziomymi, a następnie pionowymi i krzyżującymi się. Spróbujmy delikatnie rozetrzeć ołówek. W szkicu nie rysujemy szczegółów, ważne są proporcje i kreska. Wbrew pozorom opanowanie dobrego rysunku nie jest sprawą prostą, jednak praktyka przynosi pożądane efekty.

Jak Wam idzie? Co najbardziej lubicie szkicować? Jakiego ołówka używacie? Dajcie znać.

Poprzedni artykułJak nauczyć się rysować?
Następny artykułJak grać w Wojnę? Zasady
Olga Młodawska

Olga Młodawska – plastyczka z zamiłowania i wykształcenia. Uczestniczka licznych wystaw, plenerów malarskich oraz warsztatów dziennikarskich. Absolwentka PLSP im. Jacka Malczewskiego w Częstochowie na kierunku ceramika artystyczna, Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu na kierunku Ochrona Dóbr Kultury(spec. konserwatorstwo) oraz Podyplomowego Studium Dziennikarstwa i Public Relations na Uniwersytecie Wrocławskim.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Maluję odkąd sięgam pamięcią, jest to moją pasją i zarazem jednym ze sposobów na spędzanie wolnego czasu. Dużo podróżuję, zwiedzam, kocham zabytki i sztukę. Lubię poznawać nowe miejsca i nowych ludzi...to moje inspiracje.

Z nieustannym zachwytem podziwiam różnorodność otaczającego nas świata i cieszę się, że wciąż jest tyle miejsc do zobaczenia i obrazów do namalowania:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak radzić sobie z porażką?

Aldous Huxley - angielski prozaik, poeta i eseista twierdzi, że po upadku należy zrobić to, co robią dzieci: podnieść się. To bardzo rozsądna rada.

Bluza męska – jak poprawić jej casualowy styl

Bluza to uniwersalna część garderoby, która zależnie od kroju...

Zobacz też

Prawa konsumenta w sklepie internetowym

Prawa konsumenta w czasie dokonywania zakupów w sklepie Internetowym (działającym jako podmiot profesjonalny, prowadzący działalność gospodarczą - zatem będącym przedsiębiorcą) oparte są na zasadach szczególnej ochrony konsumenta - czyli klienta, który albo sam przedsiębiorcą nie jest, albo dokonane zakupy nie mają związku z działalnością jego firmy (są to zakupy „prywatne”).

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: