Oto podstawowe wymogi jakie powinny spełniać pomieszczenia pracy:

– Każda z osób zatrudnionych w pomieszczeniu stałej pracy musi mieć zapewnione co najmniej13 m3 wolnej objętości pomieszczenia oraz 2 m2 podłogi nie zajętej przez firmowy sprzęt, urządzenia techniczne itp.

– Wysokość pomieszczeń powinna wynosić przynajmniej 3 m w świetle – jeżeli w pomieszczeniu nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia oraz 3,3 m w świetle – jeżeli w pomieszczeniu prowadzone są prace powodujące występowanie czynników szkodliwych dla zdrowia.

– Podłogi w pomieszczeniach pracy powinny być stabilne, równe, nie śliskie, nie pylące i odporne na ścieranie oraz nacisk, a także łatwe do utrzymania w czystości.

– Każde pomieszczenie stałej pracy powinno być oświetlone światłem dziennym, chyba że względy technologiczne lub specyfika pomieszczenia na to nie pozwalają. Na stosowanie w takim pomieszczeniu oświetlenia wyłącznie elektrycznego pracodawca musi uzyskać zgodę właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, wydaną w porozumieniu z okręgowym inspektorem pracy.

– W pomieszczeniach powinna być zapewniona wymiana powietrza, wynikająca z potrzeb użytkowych i funkcji tych pomieszczeń, bilansu ciepła i wilgotności oraz zanieczyszczeń stałych i gazowych.

– Stanowiska pracy poszczególnych pracowników powinny być tak rozplanowane aby umożliwić swobodne prawidłowe wykonywanie powierzonych obowiązków, również dojścia do stanowisk pracy oraz przejścia pomiędzy urządzeniami czy maszynami powinny być swobodne.

Pomieszczenia higieniczno-sanitarne

Przepisy do pomieszczeń sanitarnych zaliczają: szatnie, umywalnie, ustępy, pomieszczenia z natryskami, pomieszczenia higieny osobistej kobiet, jadalnie (z wyjątkiem stołówek), pomieszczenia służące do schronienia się przed zimnem oraz pomieszczenia do prania, odkażania, suszenia, odpylania odzieży roboczej lub ochronnej.

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie przepisów ogólnych bhp pracodawca jest zobowiązany do zapewnić pracownikom pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana. Ponadto Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje.

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here