Prowadzenie domu Co zrobić, kiedy mięso się przypali?

Co zrobić, kiedy mięso się przypali?

-

Jeśli przypali się bardzo mocno, to niestety trzeba je już wyrzucić. Jeśli jednak nie jest aż tak przypalone, to można je jeszcze odratować.

Mięso to można użyć jako podstawę do innego dania. Całą przypaloną skórkę należy odkroić. Dobre mięso trzeba pokroić na kawałki, a potem poddusić z cebulką, a na koniec zalać czerwonym winem. Nożna też dodać ulubione warzywa oraz troszeczkę papryczki chili. W tym przypadku ważne są dwa składniki: czerwone wino, bowiem nadaje ono mięsu soczystości, oraz chili, które niweluje smak spalenizny.

Do takiego dania dodajemy różne warzywa, w zależności od tego, co lubimy. Podobnie z przyprawami, choć niektóre są szczególnie skuteczne w niwelowaniu smaku spalenizny. Wśród tych przypraw wymienić można wspomnianą już papryczkę chili, ale także pieprz czy papryka. Ogólnie przyprawy te muszą być ostre w smaku.

Często w polskich domach gotuje się bigos. Jest to czasochłonna potrawa, która wymaga naszej uwagi (przede wszystkim częstego mieszania). Czasami jednak przydarzy się nam przypalenie bigosu. Ale i na to jest rada. Bigos należy przełożyć do czystego garnka. Przypalony garnek należy oczywiście zalać wodą. Do garnka z bigosem należy wrzucić korek. Bigos z korkiem należy gotować przez około pół minuty. Nie wolno zapomnieć o ciągłym mieszaniu. Dzięki temu trikowi nieprzyjemny zapach przypalonej kapusty zniknie. Korki można kupić za niewielką cenę w wielu sklepach, np. z różnymi artykułami domowymi.

Uwaga!

Oprócz dania, należy też ratować garnek. Trzeba go od razu zalać wodą, a po kilku godzinach wyszorować ostrą szczotką. Jeśli to nie działa, to najlepiej gotować w nim wodę z dodatkiem octu albo sody, a w trudnych przypadkach z dodatkiem proszku do prania. Potem należy zagotować w tym garnku czystą wodę, aby zniwelować zapach.

Jakie macie metody na ratowanie przypalonego mięsa? Opiszcie nam je w komentarzu.

Sabina Sosnowska

Sabina Sosnowska – urodzona pedantka, fanka ładu i porządku. Pracowała jako asystentka w firmie kosmetycznej i asystent kierownictwa w firmie ogrodniczej. Studiuje zarządzanie. Kocha wieś i zdrowy tryb życia. W serwisie Spec.pl podpowiada jak prowadzić dom i propaguje wizerunek „nowoczesnej pani domu”, czyli house manager.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Sprzątam od dziecka. Choć to ciężka praca, nie uważam jej za przykry obowiązek,  wręcz przeciwnie, uwielbiam cały proces doprowadzania domu do porządku. Wiele osób śmieje się, że mam swoje ulubione sposoby składania ręczników, pościeli czy ubrań, a ja jestem z tego dumna. Czasami wyjmuję wszystko z szafy i układam od nowa tylko po to, aby z przyjemnością spoglądać na efekt.

Lubię gotować, a przede wszystkim jeść. Mieszkam na wsi, gdzie mam swój warzywnik, ogród, oczko ze złotymi rybkami oraz sad. Dzięki temu mogę przygotowywać różne pyszności (kompoty, przetwory i musy) i dzielić się nimi z najbliższymi.

Mogłoby się wydawać, że jestem nudną „kurą domową”. Nic z tych rzeczy. Prowadzę dość ciekawe i różnorodne życie. Studiuję, pracuję, bawię się. Współpracuję ze studencką gazetą, działam w kole naukowym, a nawet piszę książkę, bo obiecałam to mojej przyjaciółce. Moich przyjaciół uwielbiam i skoczyłabym za nimi w ogień.

Wśród moich koleżanek lansuję modę na bycie nowoczesną panią domu. Nowoczesną, czyli taką, która ma swoje sprawy (pracę, studia, itp.), która jest zorganizowana i zadbana, która rozdziela obowiązki, a nie próbuje być „siłaczką”, która po prostu z radością podchodzi do domowych spraw. I dba o to, aby mieć czas również dla siebie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Owoce, warzywa w styczniu – jakie kupować?

Styczeń to zimowy miesiąc, w którym dni zaczynają być coraz dłuższe, a my, choć zima dopiero się zaczęła, myślimy już tęsknie o cieplejszej porze roku i nieprzebranym bogactwie świeżych owoców i warzyw. Bez nich nie da się prawidłowo zbilansować diety – a mówiąc prościej – prawidłowo się odżywiać. Dietetycy zalecają 5 porcji tego rodzaju pożywienia dziennie. Jedna porcja to szklanka soku owocowego lub warzywnego bez cukru i sztucznych dodatków (soki jednodniowe, soki 100%), jeden owoc średniej wielkości (np. jabłko czy banan), 2-3 mniejsze owoce (śliwki, mandarynki), pół szklanki drobnych owoców (wiśnie, maliny, poziomki), 3-4 suszone owoce (śliwki, morele, daktyle), 3 czubate łyżki gotowanych lub duszonych warzyw albo miseczka dowolnej surówki.

Najczęstsze wady serca u dzieci

Na samym początku należy stwierdzić, że wady serca są najczęstszymi wadami wrodzonymi, jakie spotyka się u noworodków. Stanowią one około 30% spośród wszystkich wad wrodzonych. Określa się je jako nieprawidłowości w budowie serca, zmiany w położeniu samego serca lub też dużych naczyń krwionośnych.

Zobacz też

Wzmożone ciśnienie śródczaszkowe – objawy, przyczyny, leczenie

Czaszka jest strukturą kostną o określonej objętości. Porównuje się ją do kostnej puszki, która może pomieścić w sobie tylko tyle, ile jest w stanie. Opisuje się, że w czaszce znajduje się mózgu, płyn mózgowo-rdzeniowy i obecna w naczyniach krwionośnych krew.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: