Aby uzyskać klarowny rosół o pięknym, złotym kolorze, musimy się stosować do pewnych zasad.
1. Należy pamiętać o tym, aby nie przykrywać garnka, w którym gotujemy rosół. Garnek powinien być cały czas odkryty. Pokrywkę możemy mieć jednak pod ręką, chociażby do zbierania szumowin.
2. Podczas gotowania trzeba systematycznie zbierać wszelkie szumowiny.
– Powstawanie szumowin jest normalnym zjawiskiem, pojawiają się one zawsze na powierzchni rosołu tuż po jego zagotowaniu. Należy przypominać o pewnych rzeczach, które wydają się takie oczywiste, ponieważ diabeł tkwi w szczególe..
3. Kiedy gotujemy rosół, musimy pamiętać o tym, aby nie osiągnął on nigdy temperatury wrzenia. Rosół powinno gotować się na małym ogniu, nawet do kilku godzin. Czas oczywiście zależy od wielkości garnka i ilości tego wywaru. Trzeba więc pilnować i kiedy woda z mięsem się zagotuje, szybko zmniejszyć płomień na mały.
– Gotowanie na małym ogniu jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać rosół klarowny i o pięknym kolorze. Gwałtowne gotowanie rosołu powoduje bowiem, iż staje się on mętny i wtedy już właściwie nie ma szans na jego uratowanie.
Uwaga!
Można jednak spróbować, stosując sztuczkę z białkiem. Na gotujący się rosół wylewamy surowe białko, czekamy, aż się zetnie, a potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z rosołu. Białko można także wcześniej ubić na pianę i w takiej formie wlać do rosołu, doprowadzić do wrzenia i wyjąć z resztkami włoszczyzny.
Tak więc, jeśli zależy nam na ugotowaniu smacznego rosołu, to warto poświęcić czas na jego przypilnowanie. Efekt będzie tego wart.
Życzę powodzenia!
Czy macie inne przepisy na klarowny rosół? Dajcie znać w komentarzu.