Składnikami kompostu mogą stać się odpady zarówno z domu, jak i ogrodu. Można podzielić je na dwie grupy: produkty zielone bogate w azot oraz brązowe z dużą zawartością węgla. Do produktów zielonych zaliczyć możemy obierki z kuchni oraz inne resztki kuchenne oprócz mięsa, ryb i kości. Pokrzywy, liście, skoszona trawa, siano, także odchody zwierząt roślinożernych czy chwasty również zaliczamy do składników zielonych. Składniki brązowe tworzą głównie suche patyki, jesienne liście, gałązki, kora z drzew, korzenie, opakowania kartonowe, papier toaletowy itp. Przy mieszaniu składników zielonych i brązowych kompostu dobrze jest zrównoważyć proporcje.

Uwaga!

Kompostownik najlepiej zlokalizować w części gospodarczej ogrodu, osłoniętej od wiatru w cieniu. Kompostownik dobrze zamaskować roślinnością płożącą, pędami możemy lekko przykryć pryzmę. Nie sadźmy jednak roślin na samej pryzmie, mogą one obniżyć wartość kompostu.

Nie należy kompostować na podłożu nieprzepuszczalnym i w miejscu silnie nasłonecznionym. Do budowy kompostownika możemy użyć drewna, siatki drucianej. Ważne jest to, by materiał umożliwiał dostęp powietrza. Powinniśmy także zapewnić dostęp powietrza od dołu, dlatego pod pryzmą kompostową ułóżmy grubą warstwę z gałęzi. Następnie układamy warstwami materiały zielone i brązowe, przedzielamy je ziemią lub warstwą gotowego kompostu. Pryzmę kompostu można przewracać, by powietrze mogło dostać się do wnętrza. Dzięki temu kompost będzie się krócej dojrzewał. Po około 10–12 miesiącach otrzymujemy gotowy kompost. Powinien on mieć kolor brązowy lub czarny.

Kompost przede wszystkim ożywia ziemię. Porcja kompostu jest bardzo cennym składnikiem zwłaszcza gleb piaszczystych. Do niemal wszystkich upraw ogrodniczych możemy dodawać kompost, wyjątek stanowią rośliny wrzosowiskowe. Duża zawartość próchnicy w kompoście poprawia jakość ziemi, dodatkowo zawiera wszystkie niezbędne substancje odżywcze.

Kompost można stosować pod koniec zimy lub na początku wiosny w dawce 2-3 l/1 m2. Niektóre rośliny potrzebują większej porcji kompostu dodanej pod koniec lata.

Zobacz, jak kompostować – radzi Leroy Merlin – YouTube:

Robicie swój kompost? Macie swoje zalecenia odnośnie robienia kompostu? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić pacynkę na rękę?
Następny artykułNawozy mineralne – stosowanie, działanie, podział

Joanna Wołejszo – architekt krajobrazu. Właściciel pracowni projektowej ProCentrum zajmującej się projektowaniem ogrodów, zieleni. Współpracowała z Radiem Planeta Fm współtworząc cykl audycji „Ogród Twoich Marzeń”. Fotograf – amator.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Projektowanie ogrodów jest moją pasją od wielu lat. Pasją, która pozwala mi realizować zamiłowanie do tworzenie piękna wokół nas. Kiedy tworzę projekt ogrodu czuję się zaszczycona, wyróżniona, ponieważ mam niepowtarzalną szansę tworzenia piękna specjalnie dla Państwa - zapraszacie mnie Państwo do siebie, czyniąc autorem Waszego miejsca odpoczynku, relaksu czy zabawy. Wzajemne zrozumienie i moje zaangażowanie dadzą atrybuty niezbędne do stworzenia projektu tak indywidualnego jak jego właściciele.

Cieszę się każdym dniem i staram się wypełnić życie miłymi zdarzeniami.

Prywatnie - żona fotografa i programisty. Fascynują nas podróże, nowe zakątki, egzotyczne krajobrazy i ciekawi ludzie. Poprzez fotografie możemy opowiadać o miejscach, w których byliśmy i chwilach, które wspólnie przeżyliśmy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here