nawozy

Nawożenie upraw jest niezbędne, aby osiągnąć wysokie plony. Jest także metodą znaną od wieków, choć przez wiele lat zmieniały się sposoby nawożenia oraz wykorzystywane w jego celu substancje. Dziś do najbardziej popularnych należą nawozy chelatowane. Dowiedz się, dlaczego zyskały sobie tylu zwolenników.

Czym są chelaty?

Chelaty to związki chemiczne, które mają złożoną strukturę. Ich centrum stanowi jej metalu, wokół którego znajdują się cząsteczki chelatujace – duże, organiczne cząsteczki, mające zdolność łączenia się z jonami metali i otaczania ich. Takie związki posiadają stosunkowo skomplikowaną strukturę oraz duży rozmiar. Są bardzo stabilne w roztworach wodnych.

Dlaczego warto wybrać nawozy chelatowane?

Nawożenie roślin za pomocą chelatów jest najbardziej efektywne, co jest główną przyczyną ich popularności. Wysoka efektywność wynika z doskonałej bioprzyswajalności chelatów, związane z ich przestrzenną strukturą, podobną do struktury związków odżywczych, pożądanych przez roślinę.

Efektem wysokiej bioprzyswajalności jest wykorzystanie całego nawozu praktycznie w 100%, co z kolei przekłada się na jego wysoka wydajność. Wystarczy już niewielka, starannie dobrana do danych warunków ilość, aby zauważalnie zwiększyć plony.

Nie ma konieczności podawania „nadwyżki” nawozu, co przekłada się na to, iż może on posłużyć do nawożenia większych obszarów. Jednocześnie wydajność przekłada się na obniżenie kosztów nawożenia.

Kolejna istotna zaleta związków chelatowanych to ich większa zgodność z naturą, przekładająca się na biodegradowalność ewentualnych, niewykorzystanych związków. W ten sposób nawożenie nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska.

Czynniki te zwiększają także stabilność składników odżywczych w roztworach wodnych. 

Różnorodność chelatów

Na rynku dostępne są różnego rodzaju chelaty, a każdy z nich odznacza się swoimi specyficznymi właściwościami. Jednym z najlepiej poznanych i najdłużej wykorzystywanych jest EDTA, który wiąże się z jonami metali dwu- i trójwartościowych. Doskonale nadaje się do nawożenia wszystkich rodzajów upraw, a tym do nawożenia doglebowego, dolistnego, fertygacji i hydroponiki.

Drugim, również dobrze poznany, czynnikiem chelatującym, jest DTPA, który należy do grupy stosunkowo silnych kwasów karboksylowych. Odznacza się przy tym zdolnością do tworzenia bardzo silnych kompleksów, które wykazują się dużą stabilnością. Dzięki temu może być wykorzystywany do nawożenia doglebowego, fertygacji i hydroponiki.

Innowacyjnym środkiem chelatującym, wykorzystywanym przez firmę Adob, jest IDHA, tworzący biodegradowalne kompleksy, które mogą być wykorzystywane we wszystkich rodzajach nawożenia i wszystkich uprawach. Doskonale sprawdza się w połączeniach z żelazem.

Do nawożenia żelazem i cynkiem użyteczne są także chelaty HBED, które zostały dedykowane nawożeniu gleb zasadowych i suknie zasadowych, a także hydroponice i fertygacji.

Struktury przestrzenne wszystkich chelatów, a także konkretne produkty, które je wykorzystują, można obejrzeć pod adresem https://adob.com.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here