Jaskry pochodzą z Syrii, Iranu oraz południowej Europy. Zazwyczaj uprawia się je w doniczkach. Obdarzają nas okazałymi kwiatami, z ogromną ilością płatków w jaskrawych kolorach (żółty, różowy, fioletowy czy też nieskazitelnie biały). Rośliny, które obecnie najczęściej pojawiają się na rynku ogrodniczym, osiągają do 25cm, zaś ich kwiaty mają nawet do 8cm średnicy. Proces produkcyjny rozpoczynamy jesienią, najlepiej w chłodnym pomieszczeniu (szklarni). W sprzedaży jaskry pojawiają się na wiosnę, kiedy rozwiną się pierwsze, najdorodniejsze kwiaty oraz kilka pędów.
Aby, nasze jaskry długo zachowały swój piękny wygląd, będziemy musieli spełnić kilka warunków. Przede wszystkim, są to kwiaty które lubią chłód. Temperatura w pokoju nie powinna przekraczać 18o C, wówczas kwiaty będą długo kwitły (nawet do kilku tygodni) i będą miały zwarty pokrój. Jeżeli na zewnątrz nie panuje mróz, możemy je postawić przy uchylonym oknie lub nawet na balkonie czy tarasie. Jaskry doskonale znoszą temperaturę nawet do -1o C. pamiętajmy, że im cieplej w pomieszczeniu, tym dłuższe pędy kwiatowe i krótszy okres kwitnienia. Ponadto jaskry potrzebują dużej ilości słońca. Zatem będą się czuły doskonale na parapetach okiennych, z tą jednak uwagą, aby nie było za gorąco. Zatem unikamy kaloryferów i innych grzejników. Ponadto w cieniu pędy zaczynają stawać się wiotkie i blade, zatem takich miejsc również unikamy.
Podłoże powinno być delikatnie wilgotne. W innym razie, kwiaty bardzo szybka zaczną zwieszać główki. Rośliny uprawiane są zazwyczaj w podłożu torfowym, a to z kolei bardzo szybko wysycha, zatem pamiętajmy o regularnym podlewaniu (im temperatura jest wyższa tym częściej). Zwróćmy jednak uwagę, aby nie przelać podłoża, ponieważ możemy doprowadzić do zgnicia korzeni. Jeżeli na powierzchni gromadzi się nadmiar wody, wówczas ją usuwamy ( z podstawki również). Zapewnijmy naszym jaskrom również odpowiednią dietę. Podczas rozwoju nowych kwiatów, roślina zawsze zużywa dużo więcej pokarmu. Zasilajmy ja więc co 10 dni nawozem na bazie biohumusu, w ten sposób nie spowodujemy spalenia korzeni. Jaskry posiadają mięsiste liście, które stanowią bardzo apetyczny kąsek dla wciornastków, mszyc oraz innych szkodników. Jeżeli więc zauważymy kolonie owadów żerujących na liściach, natychmiast umieśćmy pojemnik w którym znajduje się roślina w owadobójczym środku doglebowym (polecam Tarczni lub pałeczki nawozowo- owadobójcze).
Jaskry to rośliny wieloletnie a ich przechowywanie w warunkach domowych aż do kolejnego sezonu jest bardzo proste. Po przekwitnięciu, umieszczamy roślinkę w chłodnym i lekko cienistym miejscu. Możemy je np. umieścić na chłodnej werandzie lub posadzić do gruntu na jesień. Oczywiście nie zapomnijmy o zabezpieczeniu liśćmi lub korą przed zimą. W ten sposób jaskry rozkwitną nam na rabacie na wiosnę.
Jakie inne kwiaty macie w swoim ogrodzie? Jak duży jest Wasz kwietnik?