Zacznijmy od podstawowego pytania: kto jest dietetykiem? Otóż zgodnie z polskimi regulacjami prawnymi dietetykiem jest osoba, która ukończyła dwuletnią policealną szkołę średnią i otrzymała uprawnienia do wykonywania tego zawodu bądź osoba, która ukończyła studia wyższe na kierunku lub w specjalności dietetyka i otrzymała tytuł magistra dietetyki. Co istotne, dietetyk jest zaliczany do zawodów medycznych.
Czym zajmuje się dietetyk? Dietetyk kojarzy nam się przede wszystkim z odchudzaniem. Tymczasem jego praca nie ogranicza się do rozpisywania jadłospisów osobom, które chcą stracić kilka kilogramów. Dietetycy pracują w szpitalach i ośrodkach zdrowia, gdzie odpowiadają za plan żywienia osób chorych (szczególnie na choroby układu pokarmowego). Współpracują często z i wspierają pracę lekarzy, psychologów, rehabilitantów, trenerów i instruktorów sportowych.
Zarobki dietetyków zależą przede wszystkim od ich miejsca pracy i doświadczenia. W publicznych placówkach służby zdrowia można liczyć na pensje w wysokości około 1500- 2000 złotych na rękę. Zdecydowanie bardziej opłaca się natomiast pracować w gastronomii, gdzie zarobki wynoszą od 2 do 5 tys. netto (w zależności od doświadczenia). Natomiast w prywatnych gabinetach lekarskich wynagrodzenie przekracza 5 tys. brutto miesięcznie, pod warunkiem, że dietetyk przyjmuje wielu pacjentów.













