Jego jedyna różnica w porównaniu ze zwyczajnym białym lub ciemnym chlebem polega na bardziej słodkim i wilgotnym cieście. Ponadto jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że banany nie należą do zbyt drogich owoców, a nadają wypiekowi prawdziwie oryginalny smak.
Do samodzielnego wypieku bananowego chleba
4 dojrzałe banany,
1/3 szkl. roztopionego masła,
3/4 szkl. cukru,
1 roztrzepane jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1,5 szkl. mąki.
Uwaga!
Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodanie do masy szczypty cynamonu, 125 g płynnego miodu i utarcie wszystkich składników blenderem lub mikserem.
Masło należy roztopić w niedużym rondelku i wystudzić. W misce należy rozgnieść obrane banany i dolać do nich roztopiony i chłodny tłuszcz. Do powstałej w efekcie połączenia tych dwóch składników masy dodać cukier, rozmieszane jajko i wanilię. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszać, a kiedy będą już dobrze połączone dodać mąkę, sodę, szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać, aby w rezultacie uzyskać jednolitą, gładką masę bez grudek. Tak powstałą masę należy wylać do wąskiej formy (keksówki) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do momentu, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika chlebek można posypać z wierzchu cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i podawać pokrojony w niezbyt grube kromki.
Znacie inny przepis na chleb bananowy? Podzielcie się nim w komentarzu.