Jego jedyna różnica w porównaniu ze zwyczajnym białym lub ciemnym chlebem polega na bardziej słodkim i wilgotnym cieście. Ponadto jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że banany nie należą do zbyt drogich owoców, a nadają wypiekowi prawdziwie oryginalny smak.
Do samodzielnego wypieku bananowego chleba

4 dojrzałe banany,
1/3 szkl. roztopionego masła,
3/4 szkl. cukru,
1 roztrzepane jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1,5 szkl. mąki.

Uwaga!

Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodanie do masy szczypty cynamonu, 125 g płynnego miodu i utarcie wszystkich składników blenderem lub mikserem.

Masło należy roztopić w niedużym rondelku i wystudzić. W misce należy rozgnieść obrane banany i dolać do nich roztopiony i chłodny tłuszcz. Do powstałej w efekcie połączenia tych dwóch składników masy dodać cukier, rozmieszane jajko i wanilię. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszać, a kiedy będą już dobrze połączone dodać mąkę, sodę, szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać, aby w rezultacie uzyskać jednolitą, gładką masę bez grudek. Tak powstałą masę należy wylać do wąskiej formy (keksówki) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do momentu, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika chlebek można posypać z wierzchu cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i podawać pokrojony w niezbyt grube kromki.

Znacie inny przepis na chleb bananowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBiałe gazpacho – przepis
Następny artykułAmerykańskie cookies – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here