Nie od dziś wiadomo, że dostosowanie codziennej diety do szczególnych cech naszego organizmu przynosi w rezultacie doskonałe efekty, okazuje się zbawienne w skutkach dla nas samych i pozwala walczyć z wieloma dolegliwościami i schorzeniami, właśnie poprzez zachowanie pewnej harmonii.
U człowieka występują 4 grupy krwi. Grupa 0, AB, A i B. Każda z tych grup charakteryzuje się odmiennymi preferencjami jeżeli chodzi o spożywane przez człowieka pokarmy. Grupę krwi 0, bo to na niej skupimy się w tym momencie, posiada ponad 43% populacji światowej. To zdecydowanie najliczniejsza grupa krwi występująca wśród ludzi.
Określenie właściwej diety dla osób z tą grupą krwi nie jest wcale takie łatwe. Składa się na nią bowiem długa i obszerna lista zakazów i nakazów dotyczących poszczególnych potraw, ich składników, a także napojów.
Przede wszystkim osoby te powinny znaleźć w swojej diecie miejsce na na produkty zawierające wysokie stężenie białka, czyli różnego rodzaju mięsa, a w szczególności powinna to być baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba oraz wołowina. Wysoka zawartość białka charakteryzuje również niektóre odmiany ryb, jak choćby dorsz, halibut, jesiotr, łosoś czy makrela. Z grupy warzyw i owoców dieta powinna zawierać takie produkty jak brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska czy szpinak oraz figi, morwę i śliwki. Osoby z grupą krwi 0, czyli tzw. zerówki, z powodzeniem mogą włączyć do swojej diety również pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwę z oliwek oraz olej z pestek dyni.
Bardzo ważne w przypadku wprowadzania w swoje życie diety zgodnej z grupą krwi jest unikanie szkodliwych z punktu widzenia tej diety produktów. Cechą charakterystyczną osób z grupą krwi 0 jest problem z przetwarzaniem w organizmie nabiału. Stąd konieczność ograniczenia spożycia mleka i jego produktów, takich jak kefiry, jogurty, maślanki i sery. Ze swojej diety osoby te muszą również wykluczyć produkty zbożowe. Ponadto, jeżeli chodzi o mięsa, zerówki powinny zrezygnować z bekonu, mięsa z gęsi, szynki i wieprzowiny. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce należy z diety wyeliminować awokado, bakłażana, brukselkę, kalafiora, kapustę białą i czerwoną, kukurydzę, pieczarki, szczaw oraz ziemniaki. Z owoców należy zrezygnować z jeżyny, mandarynki, melonów, pomarańczy, rabarbaru i truskawek.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.