Erytrol

Cukier to jedna z najgorszych plag czasów współczesnych. Jest dodawany do wielu produktów spożywanych w codziennej diecie. Szczególnie duże ilości cukru występują w produktach gotowych, wysoko przetworzonych oraz napojach. Z roku na rok spożywamy coraz większe ilości cukru, choć jeszcze przed kilkoma dekadami jego spożycie było nawet 10-krotnie mniejsze. Z pewnością, sytuacja ta przekłada się na kondycję całego społeczeństw, a zwłaszcza – na coraz powszechniejsze występowanie nadwagi i otyłości. By zabezpieczyć się przed negatywnymi skutkami nadmiernego spożycia cukru – warto zrezygnować z jego używania w codziennej diecie. Szczególnie popularnym substytutem cukru jest erytrol. Zapraszamy do krótkiej lektury, w czasie której poznasz najważniejsze właściwości erytrolu oraz dowiesz się dlaczego warto zacząć go stosować.

Erytrol – cukier nowej generacji

Pod kątem właściwości fizycznych – erytrol do złudzenia przypomina standardowy cukier wykorzystywany w typowym polskim domu. Jest biały, ma formę miniaturowych granulków, które delikatnie połyskują. W porównaniu do zwykłego cukru jest jednak zdecydowanie mniej kaloryczny. Na tle innych zamienników cukru – na przykład stewii, aspartamu, ksylitolu – jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku oraz łatwiejszy do przyswojenia przez ludzki organizm.

Ma to szczególne znaczenie w przypadku tych wszystkich osób, które są uprzedzone do stosowania słodzików w ogóle. Jak dobrze wiemy, często pozostawiają one nie do końca przyjemny posmak, który zdecydowanie odróżnia je od smaku cukru. W przypadku erytrolu posmak taki nie występuje, a tym samym – doprawiane za jego pomocą przyprawy oraz trunki nie smakują „dziwnie”.

W przemyśle często wykorzystywany jest erytrol w formie zmieszanej z innymi słodzikami. W takiej postaci, erytrol działa również bardzo korzystnie. Eliminuje negatywny posmak, który mógłby powstać w wyniku obecności na przykład aspartamu. Pod tym względem, erytrol to niezwykle pożądany „pochłaniacz” nieprzyjemnych smaków.

Indeks glikemiczny i inne zalety erytrolu

Zaletą stosowania erytrolu, o której nie sposób nie wspomnieć, jest jego wyjątkowo niski indeks glikemiczny, którego wartość jest – zerowa. Oznacza to tyle, że po spożyciu erytrolu nie wzrasta poziom glukozy krążącej w naszym krwioobiegu. Dzięki temu erytrol to słodzik idealnie dostosowany do potrzeb osób zmagających się z cukrzycą. Wprowadzenie erytrolu do codziennej diety cukrzyka może pomóc w obniżeniu przyjmowanych dawek insuliny oraz pozytywnie wpłynąć na cały przebieg leczenia.

Również nasza jama ustna odczuje korzyści po rozpoczęciu suplementacji erytrolu. Słodzik ten działa hamująco na takie procesy jak rozwój bakterii i innych drobnoustrojów wewnątrz ust. Jego przyjmowanie działa więc profilaktycznie, chroniąc nas przed rozwojem potencjalnych zakażeń i stanów zapalnych.

O wyjątkowości erytrolu najlepiej świadczy opinia przyznana mu przez WHO – Światową Organizację Zdrowia. Zgodnie z jej brzmieniem – erytrol to substancja całkowicie bezpieczna, która może być swobodnie dodawana do produktów spożywczych. Erytrol został pozytywnie oceniony nawet w tych badaniach, w których analizowano skutki długotrwałego spożywania jego dużych ilości. Erytrol nie wykazuje więc żadnego działania toksycznego na ludzki organizm, a jego przyjmowanie nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here