Kanapka Elvisa Presleya z masłem orzechowym, bananem i bekonem

Elvis Presley był człowiekiem o wyjątkowym guście. Wyróżniały go jego niepowtarzalne kombinezony z wysokim kołnierzem i spodniami-dzwonami, które stały się jego znakiem rozpoznawczym, a także charakterystyczna fryzura czy oryginalny ruch sceniczny! Nie można jednak nie wspomnieć również o jego upodobaniach kulinarnych. Były one bez wątpienia bardzo specyficzne i ekstrawaganckie, czego potwierdzeniem jest ulubiona kanapka króla rock’n’rolla z masłem orzechowym, bananem i bekonem!

Kanapka Elvisa z masłem orzechowym w roli głównej

Kanapka Elvisa zaskakuje swoim oryginalnym smakiem. Znajdziesz w niej masło orzechowe, banana i… bekon! Trudno o bardziej niekonwencjonalne połączenie składników. A jednak to właśnie ta kanapka stała się ulubionym daniem Elvisa Presleya. I nie był to jedyny niestandardowy przysmak w menu króla rock’n’rolla. Zalicza się do nich również kanapka nazywana Fool’s Gold Loaf (Złoty Bochenek Błazna). Składa się ona z jednego wydrążonego i podpieczonego bochenka chleba, który następnie wypełniany jest masłem orzechowym, galaretką winogronową oraz podsmażonym, chrupiącym bekonem. To prawdziwa bomba kaloryczna!

Przepis na kanapkę Elvisa Presleya

Liczne książki o ulubionych potrawach oraz upodobaniach kulinarnych Elvisa Presleya sprawiły, że kanapka z masłem orzechowym, bananem i bekonem jest powszechnie kojarzona z królem rock’n’rolla, stąd też często mówi się o niej, używając jego imienia.

Co ciekawe, sama kanapka ma też wiele różnych wariantów, jednak na klasyczną kanapkę Elvisa Presleya składają się:

  • dwie kromki pieczywa tostowego,
  • masło orzechowe,
  • banan,
  • bekon.

Przepis na kanapkę Elvisa jest bardzo prosty. Pieczywo podpiecz w piekarniku lub na suchej patelni przez kilka minut. Następnie posmaruj obie kromki słuszną porcją masła orzechowego. Najlepiej sprawdzi się tu masło z orzechów arachidowych, ale dobrym pomysłem będzie także dodanie masła migdałowego. Na jedną z kromek chleba dodaj rozgniecionego widelcem banana, a także podsmażony na chrupko bekon. Wszystko przykryj drugą kromką chleba i gotowe. Smacznego!

Ciekawostki związane z ulubioną kanapką Elvisa

Oryginalnie kanapki z masłem orzechowym, bananem i bekonem przyrządzane były w nieistniejącej już amerykańskiej restauracji Colorado Mine Company w mieście Denver. Serwował ją tam od 1976 roku początkujący kucharz Nick Andurlakis, który wówczas był jeszcze nastolatkiem. Kiedy spróbował jej Elvis Presley, posmakowała mu tak bardzo, że pewnego razu specjalnie przyleciał po nią do Denver, by kupić ją na urodziny swojej córki, Lisy Marie Presley.

Istnieje wiele historii o tym, jak bardzo Elvis Presley kochał tę kanapkę. Jedną z nich możesz przeczytać w książce „Elvis and Gladys” autorki Elaine Dundy, która opisuje relację króla rock’n’rolla z mamą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here