Kiełki kojarzą nam się często z interesującą dekoracją półmiska wędlin na okolicznościowym stole. Znajdują się jedynie w regularnym jadłospisie osób, które interesują się zdrową żywnością. Zanim odrzucimy je z naszego codziennego menu, powinniśmy najpierw poznać korzyści, jaki płyną z ich spożywania.

Okazuje się, iż kiełki nie są wymysłem naszych czasów. Stosowano je już w starożytnych Chinach, wówczas uznawane były zarówno za produkt żywnościowy, jak i skuteczny lek. Obecnie występują zazwyczaj w diecie wegetariańskiej, która z wiadomych względów szuka roślin bogatych w witaminy i inne substancje odżywcze.

Naukowcy odkryli, iż w kiełkujących nasionach znajdują się bardzo duże ilości witamin, dzieje się to za sprawą aktywnych enzymów, które dodatkowo rozkładają białka, węglowodany i tłuszcze na związki proste – łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dzięki temu kiełki są nie tylko zdrowe, lecz także lekkostrawne. Udowodniono także, iż w kiełkach znajdują się duże zasoby soli mineralnych, cennych mikroelementów i innych substancji odżywczych. Co ciekawe, kiełki są zdecydowanie mniej kaloryczne od samych nasion, czy produktów, które są z nich wytwarzane.

Obecnie kiełki są badane pod kontem leczniczym. Odkryto, iż regularne spożywanie kiełków zdecydowanie wzmacnia system odpornościowy, uzupełniają niedobory składników mineralnych i witamin oraz przeciwdziałają wielu schorzeniom. Niewiele osób wie, iż niektóre kiełki (np. brokuł), wykorzystywane są w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Dla wszystkich poszukiwaczy eliksiru młodości podajemy informację, iż kiełki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, opóźniających procesy starzenia oraz będących kluczowym składnikiem, pozwalającym na utrzymanie doskonałej kondycji fizycznej i umysłowej. Warto także wiedzieć, że kiełki lucerny stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka i żelaza, zaś kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy, który działa krwiotwórczo. Do kiełkowania często wykorzystywane są także nasiona rzodkiewki, pszenicy, grochu, słonecznika, fasolki Mung i kukurydzy.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZwalczanie stresu – ćwiczenia
Następny artykułAloes – właściwości

Katarzyna Marczuk - ukończyła studia na kierunku filologia polska. Byłą redaktorem naczelnym portalu kraj24.pl, współpracowała z wieloma czasopismami i wydawnictwami o tematyce lifestylowej, m.in z portalem Seniorzy.pl. Od wielu lat tworzy teksty o charakterze poradnikowym, związane z urodą, stylizacją i innymi dziedzinami życia. Obecnie pracuje jako copywriter.

 

Nasz specjalista o sobie:

Jestem typową kobietą, która uwielbia zakupy, komedie romantyczne i spotkania z przyjaciółmi. Poza babskimi rozrywkami pasjonują mnie sztuki walki, piłka nożna i jazda na rolkach.

Z wykształcenia jestem polonistką, z zawodu copywriterem. Lubię dokształcać się, zdobywać nowe doświadczenia w różnych dziedzinach. Nieokiełznana ciekawość świata skłoniła mnie do ukończenia kursu wirażu i stylizacji, dzięki czemu nauczyłam się jak podkreślić swoja urodę i zadbać o zdrową skórę.

Lubię wiedzieć, co jeść, aby czuć się dobrze i zachować świetną sylwetkę. Niewiele osób o tym wie, ale czasami zamieniam się w prawdziwą kurę domową i gotuję pyszne obiady dla całej rodziny. Wówczas trzymam się jednej zasady: gotuj smacznie i zdrowo!

Uprawiam sport, który pozwala utrzymać moje ciało w doskonałej kondycji. Bez niej nie mogłabym dotrzymać kroku moim rozbrykanym bliźniakom. Ala i Olek mają już cztery lata i każdego dnia zaskakują mnie swoją przenikliwością, wyrazistością charakterów i pasją poznawania otaczającego ich świata. Kiedy opiekujesz się dziećmi po pewnym czasie stajesz się encyklopedią medycyny naturalnej i ludowej, tak też jest w moim przypadku.

Zdrowie i uroda to tematy bliskie każdej kobiecie. Jako początkująca wizażystka i konsultantka znanej firmy dystrybuującej kosmetyki, szczególnie wnikliwie śledzę nie tylko nowe techniki makijażu, lecz także skuteczne sposoby pielęgnacji ciała, oraz trendy panujące w kosmetologii. Często testuję nowe kosmetyki poznając ich dobre i złe strony. Potrafię wyciągać wnioski i chętnie dzielę się swoimi uwagami. Na mojej ocenie często polegają przyjaciółki, których jeszcze nigdy nie zawiodłam swoimi radami.

Kocham życie i wyzwania, jakie ono kryje w sobie. Wierzę, że przeznaczenie spoczywa w naszych rękach i w największym stopniu zależy ono od naszego samopoczucia. To jak się czujesz i co myślisz, wpływa na to, jak żyjesz. Piszę o tym, co mnie fascynuje, porusza, interesuje. Pisanie to największa z moich pasji!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here