Mąka migdałowa

We współczesnej kuchni dużo się eksperymentuje i używa różnych alternatywnych produktów. Powstałe w ten sposób potrawy są bardziej oryginalne i mają ciekawy smak. Nierzadko są też zdrowsze i mają inne wartości odżywcze. Do pieczenia ciast często używa się mąki migdałowej lub kokosowej zamiast tradycyjnej mąki pszennej. Z kolei białka jaj często są zastępowane siemieniem lnianym, a zwykły biały cukier ksylitolem. W poniższym artykule skupimy się na mące migdałowej. Powiemy jakie ma właściwości i do czego można jej używać.

Jakie są właściwości mąki migdałowej?

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów. Zawdzięcza temu swój śnieżnobiały kolor i cenne właściwości zdrowotne. Migdały są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Dzięki temu wpływają korzystnie na profil lipidowy, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i rozwojowi procesów zapalnych. Może to nas uchronić przed rozwojem miażdżycy. Migdały są też bogate w mikroelementy, takie jak magnez, żelazo wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni, metabolizmu kości oraz w procesie powstawania krwinek czerwonych i innych elementów morfotycznych krwi.

Dla kogo w szczególności nadaje się mąka migdałowa?

Ze względu na korzystny wpływ na układ krążenia, z pewnością korzyści z jej stosowania odniosą osoby chorujące na miażdżycę, niewydolność naczyń tętniczych, chorobę niedokrwienną serca oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Zauważmy jednak, że jest też doskonałą alternatywą dla osób chorujących celiakię i dla wszystkich tych, którzy z innych powodów nie mogą jeść zwykłej mąki, ze względu na zawartość glutenu. Mąka migdałowa jest często składnikiem wielu mieszanek mąk bezglutenowych. Można też z powodzeniem używać czystej mąki bezglutenowej, ponieważ świetnie nadje się do przyrządzania wielu ciast i wypieków. Kolejną ważną grupą, dla której w szczególności nadaje się mąka migdałowa są osoby na diecie ketogenicznej. Mąka migdałowa zawiera bardzo niedużą ilość węglowodanów, a znacznie więcej tłuszczów. Jest więc dla tych osób idealnym zamiennikiem zwykłej, pszennej mąki.

Do czego używać mąkę migdałową?

Mąka migdałowa ze sklepu https://naturalniezdrowe.pl/55-maka-migdalowa jest doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Możemy jej użyć do każdego ciasta. Świetnie smakują naleśniki, gofry, babeczki, kruche ciasteczka, ciasta czekoladowe i inne słodkie wypieki, do których przygotowania użyto mąkę migdałową. Nadaje się nawet do pizzy i do zagęszczania zup. Jedynym ograniczeniem jej zastosowania jest praktycznie tylko nasza wyobraźnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here