Mało kto zdaje sobie sprawę, iż powinno się je spożywać z dodatkiem oliwy, gdyż tylko wtedy witaminy zawarte w owocach, są dobrze przyswajane przez nasz organizm.
Właściwości cytrusów:
1. Witamina C – cytrusy to prawdziwe bomby witaminowe. Zamiast łykać tabletki, wystarcza dwie pomarańcze dziennie, aby uchronić się przed infekcjami.
2. Spożywajmy całe owoce, a więc również białe włókna rozdzielające miąższ. Mają one wartości odżywcze, gdyż skutecznie zwalczają rakotwórcze, wolne rodniki.
3. Sok z cytrusów podnosi w naszym organizmie poziom enzymów, odpowiadających za zwalczanie stanów zapalnych.
Przegląd niektórych owoców cytrusowych oraz ich właściwości
Pomarańcza:
– skutecznie oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn
– przyczynia się do redukcji napięcia, gdyż zawiera antyoksydanty, które przeciwdziałają skutkom stresu
– zawiera flawonidy, które zwiększają moc witaminy C
Cytryna:
– zawiera terpenę, która pobudza do działania układ pokarmowy, przyspieszając produkcję śliny, co z kolei zwiększą wydzielanie przez żołądek i trzustkę enzymów trawiennych
– jest ona również bogata w rutozyd, dzięki któremu witamina C dłużej pozostaje w ciele człowieka
Ananas:
– bogaty w witaminy B i C oraz minerały (fosfor, żelazo, cynk i wapń)
– zawiera również bromelinę, czyli związek chemiczny odpowiadający za trawienie białka
– przyspiesza oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn, pobudzając do pracy nerki oraz cały metabolizm
Grejfrut:
– zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy B
– bogaty w sole mineralne
– zawiera kwasy organiczne
Owoce cytrusowe stanowią świetną alternatywę dla wszelkiego rodzaju, sztucznie barwionych i wytwarzanych, napojów chłodzących. Z cytryn można samemu przygotować zdrową i pobudzającą lemoniadę. Wystarczy wycisnąć sok z 5 cytryn, do litra przegotowanej wody, dodać 3 łyżki cukru pudru, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.