Kwestia tego, czy produkt light jest rzeczywiście mniej tuczący wcale nie jest jasna. Brak wyraźnych kryteriów, którymi sugerowano by się w określeniu jaki produkt może stanowić wersję lekką, a jaki już nie. Produkty light mają posiadać mniejszą ilość kalorii ze względu na zastępowanie cukru słodzikiem. Najczęściej mamy więc do czynienia z substancją zwaną aspartam, której stosowanie wzbudza kontrowersje. Aspartam zawiera bowiem mniej kalorii niż sacharyna, ale podejrzewa się, iż działa negatywnie na ludzki organizm. Ma powodować problemy układu nerwowego, a nawet prowadzić do powstawania nowotworów. Brak jednoznacznie uznanych dowodów na szkodliwe działanie aspartamu, jednak ogromne kontrowersje krążące wokół jego zastosowania wzbudzają podejrzenia. Większość produktów light zawiera aspartam.

Produkty light, mimo że często lżejsze i mniej kaloryczne, pozostawiają uczucie nienasycenia i głodu po ich skonsumowaniu. Efekt jest taki, że zamiast poprzestać na mniejszej ilości produktu, sięgamy po więcej. Jasne pieczywo jest mniej kalorycznie, ale ciężko wypełnić żołądek jedną lub dwiema kromeczkami jasnego chleba. Sięgniemy po więcej. Natomiast pieczywo ciemne, mimo że bardziej kaloryczne, posiada znacznie więcej minerałów, witamin i substancji odżywczych, pozostawiając uczucie sytości i oddziałując lepiej na nasz organizm.

Produkty light mogą nas wprowadzić w błąd, co dzieje się w przypadku wyrobów czekoladowych. Ponieważ brak jasnych wyznaczników, którymi kierowano by się podczas przypisywania danemu produktowi właściwości light (obowiązuje tu jedynie zasada nie przekraczania powyżej podanej ilości kalorii), czekolady light mogą być uboższe w kalorie, ale nie w tłuszcze. Mogą działać na nas odwrotnie – zamiast odchudzać – przysporzą kilogramów.

Na produkty light powinniśmy się decydować w przypadku nabiału. Produkty mleczne i sery light zazwyczaj zawierają mniejsze ilości tłuszczu i kalorii, nie tracąc nic na zawartości minerałów, jak wapno. Mogą nam pomów w walce z nadwagą.

Uwaga!

Decydując się na produkty light pamiętajmy, że często są one droższe, niż produkty tradycyjne, szybciej ulegają zepsuciu i zawierają kontrowersyjne substancje słodzące. Może lepiej spożywać mniejsze ilości, ale zdrowszych produktów tradycyjnych? Dieta składająca się w większości z produktów light może nam nie dostarczyć niezbędnych ilości tłuszczy i spowodować niedobór witamin. Pamiętajmy, że dodatek ‘light’ na etykietce nie oznacza, że produkt jest zdrowszy.

Jadacie produkty light? Jesteście ich przeciwnikami czy zwolennikami?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here