Węglowodany stanowią niezwykle istotny składnik naszego menu, przede wszystkim dlatego, iż są najważniejszym źródłem energii. Nie wszyscy wiedzą także, iż węglowodany pełnią w naszym organizmie bardzo pożyteczne funkcje – normalizują nabłonek jelit i florę bakteryjną, regulują pracę metabolizmu oraz poziom sytości i głodu.
Spożywanie węglowodanów w prawidłowych ilościach jest korzystne dla organizmu, zwłaszcza dla układu trawiennego. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że posiłki komponowane niemal wyłącznie na bazie węglowodanami zaowocują otyłością i cukrzycą, które z kolei przyczynią się do powstawania wielu, niezwykle uciążliwych i poważnych schorzeń.
Do najbardziej popularnych źródeł węglowodanów należą:
1. Nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soczewica, bób.
2. Ziarna – zboża, kukurydza, ryż.
3. Rośliny okopowe – ziemniaki, buraki cukrowe.
Nie powinniśmy spożywać węglowodorów w formie oczyszczonej, czyli pozbawionych mechanicznie lub w inny sposób błonnika i innych cennych mikroelementów, przez co ich wartość odżywcza sprowadza się do cukrów prostych. Spożywanie tego typu węglowodanów gwałtownie rośnie poziom cukru we krwi, jeśli nie zostanie on natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, zamieni się w tłuszcz. Dieta bogata w węglowodory oczyszczone prowadzi nie tylko do otyłości, lecz także do cukrzycy, hipoglikemii, chorób serca, nadciśnienia, a nawet nowotworów. Tego typu węglowodory występują w produktach, których głównym składnikiem jest biała mąka, czyli makaronie, ciastach, płatkach kukurydzianych, białym pieczywie, ziemniakach. Powinniśmy wystrzegać się także cukru rafinowanego zawartego w słodyczach, gazowanych napojach i syropach.
Zdecydowanie zalecane jest spożywanie węglowodanych nieczyszczonych, czyli złożonych. Są one trudniejsze do strawienia, przez co proces przyswajania tego produktu jest bardziej długotrwały i korzystny dla naszego organizmu. Tego typu węglowodory znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, kaszach i roślinach strączkowych, które w wyjątkowo efektywny sposób są pomocne w odchudzaniu.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.