Uprawę prowadzimy na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym, złożonym ze słomy i kurzaka. Możemy również uprawiać pieczarki w ogrodzie, wówczas plantację zakładamy pod drzewami lub żywopłotem, w miejscu zacienionym i najlepiej na wystawie północnej. Jednak ze względu na potrzeby termiczne, możemy się tym zając jedynie w okresie letnim (od połowy kwietnia do końca lipca).
W warunkach domowych hodujemy pieczarki w foliowych workach lub skrzyniach. Mogą to być skrzynie drewniane, jak również plastikowe. Początki są bardzo łatwe. W sprzedaży są do nabycia gotowe podłoża do pieczarek już z zaszczepioną wcześniej grzybnią. Możemy również zamówić w sklepie internetowym odpowiedni zestaw do amatorskiej uprawy pieczarek, składający się z substratu przerośniętego grzybnią oraz z woreczkiem zawierającym podłoże przeznaczone do pokrycia. Zestaw taki zawiera również instrukcję uprawy oraz przepisy kulinarne na potrawy z pieczarek.
Jeżeli jednak wolimy przygotować wszystko samodzielnie, wówczas należy postępować wedle poniższych wskazówek.
1. Jedną cześć wagową ziemi ogrodniczej mieszamy z taką samą ilością torfu oraz węglanu wapnia. Zamiast węglanu wapnia możemy się posłużyć marglem. Następnie, tuż przed przeniesieniem na uprawę, tak przygotowaną warstwę nawilżamy.
2. Po 10 dniach zaczyna się pojawiać biały nalot grzybni. Po okresie 3-4 tygodni będziemy mogli cieszyć się już pierwszymi zbiorami. Kiedy osłona pod kapeluszem zaczyna się łuszczyć, wówczas jest to oznaka, że pieczarki nadają się do zbioru.
Cała uprawa może trwać nawet przez 4 miesiące, zatem pieczarki będziemy zbierać wielokrotnie.
Nie zapomnijmy jednak, aby przy każdym kolejnym rzucie pozbywać się chorych i martwych owocników, jak również stale utrzymywać odpowiednią wilgotność powietrza.
Uwaga!
Po zebraniu grzybów dokładnie je myjemy i pozbawiamy trzonków. Pamiętajmy, że surowe pieczarki można przechowywać w lodówce przez 4 dni. Możemy je również zamrażać, marynować i konserwować.
Lubicie pieczarki? Skąd pomysł na ich hodowlę?