Uprawy wertykalne z systemem kontrolowanej atmosfery

Tradycyjne rolnictwo stoi w obliczu olbrzymich komplikacji, jakie wynikają m.in. ze zbliżającej się katastrofy klimatycznej, rosnącej populacji człowieka czy zmniejszających się zasobów wody. Dlatego musimy szukać rozwiązań, które pozwolą efektywnie i w sposób niezagrażający środowisku naturalnemu spełnić nasze zapotrzebowanie na żywność. Jednym z rozwiązań, które pomogą sprostać temu wyzwaniu, są uprawy wertykalne. Dowiedz się, na czym polegają i jakie korzyści niosą w porównaniu z rolnictwem tradycyjnym.

Uprawa wertykalna – co to jest?

Uprawy wertykalne są odpowiedzią na wyzwania, przed jakimi stoi współczesne rolnictwo. Polegają one na stworzeniu zamkniętego ekosystemu, w którym małe rośliny liściaste (np. różne gatunki sałaty czy ziół) mają odpowiednie warunki do wzrastania. Wykorzystanie specjalistycznej technologii – takiej jak wózki uprawowe, które zastępują glebę, stacje wysiewowe czy pełna automatyka, kontrolująca warunki uprawy – umożliwia wzrastanie roślin w sprzyjających warunkach, niezależnie od panującej na zewnątrz aury, pory roku czy strefy klimatycznej.

Jak to działa?

Uprawy hydroponiczne, których jednym z rodzajów są właśnie uprawy wertykalne, umożliwiają wzrost roślin w technologii bezglebowej. Gleba zastąpiona jest tutaj napowietrzony wodnym roztworem, bogatym w niezbędne składniki odżywcze, bądź podłożem internym (keramzyt lub wełna kamienna). Takie rozwiązanie jest bardziej korzystne, ponieważ uniezależnia uprawę od pogody, klimatu oraz ekstremalnych zjawisk, takich jak np. susze.

Co więcej, roślina otrzymuje dokładnie takie składniki, jakich potrzebuje, i w takich ilościach, jakie są niezbędne do jej prawidłowego rozwoju. Tym samym plony osiągane na uprawach hydroponicznych są lepsze jakościowo (zawierają więcej wartości odżywczych i charakteryzują się lepszym smakiem) niż plony z upraw glebowych. Dlaczego? Ponieważ roślina wzrasta w idealnych dla siebie warunkach, dzięki czemu może wykorzystać swój pełny potencjał genetyczny.

Efektywność upraw wertykalnych

Uprawy wertykalne prowadzone są w warunkach kontrolowanej atmosfery, a rośliny otrzymują niezbędną ilość właściwych substancji odżywczych. To wszystko sprowadza się nie tylko do wyższej jakości uzyskanych plonów, ale też znacznie częstszych zbiorów. Znakomity przykładem jest tu sałata, która może być zbierana nawet 15–16 razy w ciągu roku, podczas gdy uprawy glebowe pozwalają na zbiory maksymalnie 4 razy w roku.

Uprawy wertykalne – znaczenie dla środowiska naturalnego

Widmo katastrofy klimatycznej, malejący zasoby wody i rosnąca populacja niestety stawiają nas w obliczu kryzysu żywnościowego, przez który miliony ludzi na całym świecie może dotknąć głód. W związku z tym nie da się dzisiaj unikać nowoczesnych technologii, takich jak m.in. rolnictwo wertykalne, dzięki któremu możemy pozyskiwać znacznie więcej jedzenia, przy jednoczesnym zmniejszeniu wpływu na środowisko naturalne. Czym odróżniają się uprawy wertykalne od tradycyjnego rolnictwa?

    • Zużycie wody jest mniejsze o 95%, do czego przyczyniają się jej zamknięty obieg oraz precyzyjne nawadnianie.
    • Zapotrzebowanie na powierzchnię gruntową maleje kilkunastokrotnie przy jednoczesnym zwiększeniu plonów i częstotliwości zbiorów.

 

  • Emisja związków chemicznych do gleby, wód gruntowych i atmosfery jest całkowicie wyeliminowana.

 

Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że uprawy wertykalne nie rozwiążą całkowicie problemu widma kryzysu żywnościowego. Jest to jednak bardzo ważny czynnik, który się temu przysłuży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here