Styczeń to idealny okres, by sprawdzić zimowe okrycie wielu roślin w ogrodzie. Ważny jest stan materiałów zabezpieczających, które w razie potrzeby należy uzupełnić. Możemy jeszcze okopczykować róże rabatowe, róże wielokwiatowe czy wysokopienne. Przyglądajmy się także opaskom, siatkom zabezpieczającym przed gryzoniami czy zającami. Także nadmiar śniegu, pokrywy śnieżnej strząsajmy z drzew i krzewów. Dzięki temu unikniemy deformacji, a nawet obłamaniu gałęzi.
W środku zimy możemy także wysiewać nasiona takich bylin jak Tojad mocny Aconitum napellus czy Pełnik Trollius, Miłek Adonis, Goryczka Gentiana. Możemy także przygotować rozsady begonii bulwiastej i wiecznie kwitnącej. Skrzynki będą potrzebowały dużo światła i ciepła. Powinniśmy je wietrzyć i często zraszać. Rośliny cebulowe przygotowane jesienią możemy powoli zacząć pędzić. Przenosimy je do pomieszczeń i trzymamy początkowo w temperaturze 10–15 st.C w ciemności. Po wykiełkowaniu będą potrzebowały większej ilości światła i ciepła. Pamiętajmy o ich regularnym podlewaniu.
Pamiętajmy również o naszych trawnikach. W zimowe miesiące powinniśmy unikać chodzenia po trawnikach, jego części nadziemne są zbyt kruche dlatego można dopuścić się do jego zniszczenia.
Drzewa owocowe także potrzebują uwagi. Bielimy wapnem pnie i grube konary. Dzięki temu będą mniej nagrzewały się w dzień. Unikniemy gwałtownych różnic temperatur między dniem a nocą i zapobiegniemy powstawaniu ran zgorzelinowych. Przez cały okres zimowy, także w styczniu sprawdzamy, czy rybki w oczkach wodnych, stawach mają regularny dostęp powietrza. Przeręble powinny być wybite codziennie. Równie ważny jest dostęp światła, w tym celu odgarniamy grubsze warstwy śniegu w pokrywy lodu.
Monitorujmy także stan przechowywanych bulw, cebul i karp. Eliminujmy od razu oznaki gnicia, chorób grzybowych poprzez regularne czyszczenie chorych miejsc. Podobnie niszczmy szkodniki zimujące na drzewkach owocowych. Dokładnie oglądamy krzewy róż, wierzb, migdałków i usuwamy dzikie pędy.
Jeśli w danym roku postanowiliśmy zaszczepić niektóre gatunki drzew owocowych, już teraz możemy ściąć ich pędy na zrazy. W tym celu selekcjonujmy gałązki jednoroczne, zdrewniałe, których średnica przekracza 0,5 cm. Do marca, kwietnia powinniśmy przechowywać je np. w lodówce, w temperaturze ok. 2 st. C. Nie zapominajmy o zabezpieczeniu ich w paski foliowe, a także o użyciu maści ogrodniczych do szczepienia.
Do zajęć w środku zimy należy także dokarmianie ptaków. Pamiętajmy, by używać suchej karmy i dokarmiać ptaki regularnie.
Lubicie pracować w ogrodzie? Kiedy najbardziej i przy czym? Podzielcie się doświadczeniami.













