Uwzględniając przyczyny wystąpienia anemii dzielimy ja na:
1.niedokrwistość pokrwotoczną – będąca efektem, jak sama nazwa wskazuje, utraty dużej ilości krwi
2.niedokrwistość, której przyczyną jest zmniejszone wytwarzanie krwinek czerwonych oraz anomalie związane z wytwarzaniem hemoglobiny
3.niedokrwistość wynikająca ze skróconego czasu życia krwinek czerwonych
Inne przyczyny anemii:
– uwarunkowania genetyczne
– przebyte urazy i choroby (niewydolność nerek, cukrzyca, nowotwór)
– uboczne działanie leków
– deficyt witamin w organizmie spowodowany np. chemoterapią
– obfite, długie miesiączki
Aby skutecznie wyleczyć anemię musi być ona dobrze zdiagnozowana. Oprócz badań krwi, dotyczących poziomu krwinek i hemoglobiny, lekarz przeprowadza wywiad z pacjentem oraz zleca inne badania krwi. W 80% przypadków niedokrwistość jest wynikiem niewłaściwej diety (niedobór żelaza). Wcześnie wykryta anemia ma lekki przebieg i jest łatwiejsza do wyleczenia. Jeśli zaniedba się to może przybrać ostrzejszą formę a nawet zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w skuteczny leczeniu jak i profilaktyce anemii. Należy więc spożywać produkty takie jak:
– jajka
– zielone warzywa
– suszone owoce czerwone mięso i drób
– rośliny strączkowe
– pić kakao jak i soki z marchwi i buraków
Do najczęstszych objawów anemii należą: bladość skóry – w tym bladość śluzówki jamy ustnej, ogólne osłabienie i zmęczenie, często występujące bóle głowy i mroczki przed oczami, wypadanie włosów, problemy z koncentracją, utrata apetytu a w zaawansowanym stadium anemii – kołatanie serca, duszność, zaburzenia układu nerwowego.
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?