Walka z molami spożywczymi jest trudna i uciążliwa, ale nie należy bagatelizować problemu. Mole spożywcze gnieżdżą się w suchych produktach typu:
– kasza i ryż
– mąka
– mleko rozpuszczalne
– krakersy i słodycze
– owoce suszone i orzechy
– pokarm dla psów
Żadne plastikowe opakowanie nie jest w stanie uchronić jedzenia przed molami, mogą zagnieździć się nawet w soli. Możemy je przynieść ze sklepu razem z zakupami, mogą dostać się również przez okno.
Jak zwalczyć mole spożywcze?
1. Jeżeli podejrzewasz, że w twojej kuchni zalęgły się mole koniecznie zrób generalne porządki. Należy wymyć wszystkie szafki i pojemniki, a żywność dokładnie przejrzeć. Niepokój powinny wzbudzić cienkie nitki, które zostawiają larwy moli. Jeżeli je znajdziesz to włóż żywność do torby na śmieci, zawiąż ją szczelnie i wyrzuć.
2. Pachnące przyprawy, takie jak goździk odstraszają mole spożywcze, można więc ja rozsypać wokół jedzenia. Nie lubią one również zapachu wanilii i pomarańczy. Można kupić esencję do ciasta (najlepiej we wspomnianym zapachu), a następnie kilka jej kropli nalać na wacik – położona obok żywności będzie odstraszała szkodniki.
3. Obecnie są dostępne w sprzedaży specjalne plastry, które można przykleić we wnętrzu szafki (np. firmy Raid). W opakowaniu są dwa plastry a działają przez okres 6 tygodni. Wydzielają zapach, który przyciąga mole, a one przyklejają się do plastrów. Są one skuteczne, a jednocześnie bezpieczne dla żywności, więc i dla naszego zdrowia.
4. Aby uniknąć moli unikajmy przechowywania mąki, bułki tartej czy płatków zbożowych w fabrycznych opakowaniach. Po przyniesieniu zakupów do domu należy przesypać je do szklanych lub plastikowych, szczelnie zamykanych pojemników.
Mieliście kiedyś problemy z molami? Jak sobie z nimi poradziliście?