Można używać specjalnych płynów do czyszczenia naczyń aluminiowych. Należy przeczytać informacje na opakowaniu danego detergentu czy nadają się do czyszczenia tego typu naczyń.
Garnki i naczynia aluminiowe dobrze jest myć w gorących mydlinach. Jeśli chcemy usunąć jakieś trwalsze zabrudzenia, to można użyć do tego sproszkowanej kredy i mocno szorować. Zawsze po myciu należy garnek porządnie wypłukać czystą wodą i wysuszyć czy wytrzeć do sucha ścierką.
Do czyszczenia aluminiowych garnków można użyć morskiego piasku. Garnki i naczynia wpierw myje się wilgotnym piaskiem, a potem dokładnie płucze.
Nigdy nie wolno zdrapywać przypalonego do dna jedzenia. Takie szorowanie, zwłaszcza metalowym nożem kuchennym, nie pomoże, a może jedynie zaszkodzić. W ten sposób można całkowicie zniszczyć naczynie.
Ze spalenizną trzeba sobie radzić inaczej. Najlepiej zalać garnek gorącą wodą z mydlinami i pozostawić na około 12 godzin. Po tym czasie można go umyć i wypłukać, jak zazwyczaj się to robi. Można również gotować wodę z dodatkiem soli (1 łyżka soli na litr wody). Część spalenizny się rozpuści, a to, co pozostało, należy usunąć gąbką.
Do czyszczenia takich garnków świetnie nadaje się tak zwana pasta „sam”. Nie jest to pasta reklamowana, ale jest dobrze znana wielu paniom i panom. Pasta ta jest świetna nie tylko do czyszczenia aluminium, warto się w nią zaopatrzyć. Czyszcząc garnek należy nałożyć pastę, a potem wyszorować miękką szczoteczką brudne powierzchnie.
Czasami po gotowaniu niektórych potraw, wewnątrz garnka, na ściankach, pozostaje ciemny osad. Nie należy tego szorować, gdyż można zniszczyć garnek. Wystarczy zagotować w nim jabłka, pomidory, rabarbar czy zwykłą kiszoną kapustę czy nawet wodę z octem.
Jeśli garnek stracił swój blask, to jest pewien sposób na jego przywrócenie. Na wyczyszczony i wysuszony garnek należy nałożyć papkę przygotowaną z gliny i octu. Po około 10 minutach papkę trzeba zetrzeć ściereczką, a potem garnek wypłukać i wytrzeć do sucha. Po tym zabiegu garnek powinien wyglądać jak nowy.
Uwaga!
Przy wyborze garnków należy zwracać uwagę na ich jakość. Nie poleca się kupowania tych lekkich, bowiem ich wewnętrzna strona nie jest odpowiednio zabezpieczona i do jedzenia przedostają się szkodliwe dla organizmu substancje. Należy wybrać garnki ciężkie, gdyż wtedy są one zabezpieczone w środku np. powłoką teflonową. Niestety, te mają także swoje wady, a mianowicie wysoką cenę i tendencję do przypalania. Nie można ich także używać na płycie grzewczej.
Czym Wy czyścicie aluminiowe garnki? Dajcie znać w komentarzu.