Dużym walorem agrestu jest jego odporność na mróz. Porównywany jest często do innych roślin jagodowych, ale z praktycznego punktu widzenia jest dużo bardziej tolerancyjny na zacienienie. Często wykorzystuje się tę właściwość przy przedłużaniu okresu dojrzewania konkretnej odmiany. Pamiętajmy jednak, że sadząc agrest w ciemnym miejscu zwiększamy ryzyko porażenia owoców przez szarą pleśń i inne niebezpieczne infekcje. Możemy je sadzić na stanowiskach nasłonecznionych, jednak i w tym wypadku, jeżeli przesadzimy z nadmiarem słońca, może to wywołać tzw. zjawisko przypalania owoców. Krzewy agrestu możemy mieszać z innymi roślinami ozdobnymi, możemy je również sadzić pod wyższymi drzewkami owocowymi. Krzewy agrestu sprawdzają się również jako niski żywopłot lub pojedyncze formy pienne sadzone przy wejściu do ogrodu.
Sadzenie
Agrest najlepiej będzie się czuł na podłożu zawierającym dużo humusu. Kiedy sadzimy roślinę najlepiej jest wykopać dołek o głębokości około 40 cm i wsypać do niego odrobinę kompostu. Rośliny sadzimy od końca października do końca lipca. Powinniśmy stosować wieloskładnikowe nawozy mineralne o spowolnionym działaniu. Zdecydowanie polepszy to strukturę ziemi wokół drzewka i nie zniszczy mikroflory w glebie. Najważniejsze przy nawożeniu jest, aby zawierały dużo potasu i wapnia. Jeżeli pH jest za niskie, wówczas powinniśmy stosować nawozy wapienne – najlepiej w okresie jesiennym, tuż przed sadzeniem i na suchą glebę. Dodatkowo nawozy wapienne powinniśmy stosować zawsze w okresie późnej zimy.
W zależności od tego z jaką odmianą mamy do czynienia, możemy się spotkać z pędami sztywnymi, wzniesionym, jak również z przewieszającymi się. Najtrudniej tnie się i formuje formy o pędach przewieszających. Zaleca się więc sadzenie form „drzewkowych”, czyli szczepionych na wysokości około 80-100 cm. Specjaliści zalecają sadzenie form krzaczastych agrestu w rozstawie 1,5 na 2 m, formy pienne sadzimy 1,5 na 1,5 m.
Źródło: photoxpress.com
Ochrona przed szkodnikami
Największym niebezpieczeństwem dla agrestu jest mączniak – jest to choroba powodowana przez pasożytnicze grzyby. Możemy rozpoznać pojawienie się jej po białym i mączystym nalocie na pędach, na owocach pojawiają się szarobrunatne plamy. Jeżeli chcemy całkowicie zwalczyć mączniaka musimy opryskać agrest specjalnymi środkami chemicznymi. Na przełomie marca i kwietnia opryskujemy krzewy 12% mieszanką siarkowo-wapienną. Kiedy agrest przekwitnie powinniśmy go opryskać 1% mieszanką siarkowo-wapienną, następnie oprysk wykonujemy za dwa tygodnie.
Jakie inne rośliny planujecie uprawiać? Jak duży jest Wasz ogród?