Papryka, podobnie jak ziemniaki, bakłażan czy pomidor należy do rodziny psiankowatych. Owoce papryki osiągają rozmiary od 10 do nawet 100 cm. Warzywo to posiada silne, wzniesione i mocno rozgałęzione pędy. Liście są duże, błyszczące i ciemnozielone. Kwiaty są podobne do kwiatów ziemniaka. Z botanicznego punktu widzenia owoce papryki są jagodami. Dziko rosnące papryki wydają małe owoce, wydłużone i bardzo pikantne.
Papryka posiada bardzo duże wymagania względem ciepła. Jest to bowiem roślina klimatu ciepłego. Dla prawidłowego wzrostu i rozwoju optymalna temperatura wynosi około 19-27 st. C w dzień oraz około 16-18 st. C w nocy.
Rośliny te są również bardzo wymagające względem gleby, której temperatura powinna być zbliżona do temperatury powietrza, jak również do warunków świetlnych, wodnych i glebowych. Gleba powinna być II klasy bonitacyjnej i posiadać bardzo dobre warunki powietrzne oraz wodne.
W Polsce uprawiamy paprykę jedynie z rozsady. Aby przygotować dobą rozsadę, potrzebujemy okresu ok. 7-8 tygodni. W uprawach gruntowych sadzimy paprykę na przełomie maja i czerwca.
Zasady uprawy papryki:
1. W marcu wysiewamy nasiona, najlepiej w szklarni lub ciepłym inspekcie (wymagania do temperatury są następujące: 20-25 st. C w dzień i ok. 15 st. C w nocy). Następnie, po upływie około 3 tygodni siewki pikujemy (rozstawa 10×10 cm). Kiedy roślinki osiągną już wysokość około 25 cm i są widoczne pąki kwiatowe, możemy przystąpić do wysadzania w gruncie.
2. Rośliny najlepiej posadzić w gruncie w okresie około 15 maja, zanim jednak to zrobimy, przez poprzedni tydzień lub dwa dobrze jest rozsadę hartować. Robimy to poprzez częste wietrzenie pomieszczenia tak w nocy, jak i w dzień. Przy sadzeniu pamiętajmy, aby zachować rozstawę 45×25 cm lub 30×50 cm.
3. Podłoże, w którym sadzimy powinno być przede wszystkim żyzne, z dużą zawartością próchnicy. Stanowisko, na którym będzie rosła papryka musi być bardzo dobrze nasłonecznione!
4. Regularnie należy stosować wieloskładnikowe nawozy organiczne, najlepiej takie do uprawy warzyw. Systematycznie również podlewamy, ale niezbyt obficie. Glebę należy również ściółkować, najlepiej za pomocą czarnej folii ogrodniczej, słomy, ewentualnie kory.
5. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej obfite plony, wówczas zawsze pod koniec lipca należy odciąć wierzchołki nad ostatnim zawiązanym owocem.
Papryka słodka:
– czerwona: „Hajduczek”, „Trapez”, „Oleńka”, „Kraska”, „Ożarowska”, „Kier”, „Promyk”, „Roberta F1”, „Calineczka”
– pomarańczowa: „Jantar”, „Kometa”, „Etiuda”
– żółta: „Marta” oraz „Podstolina” i „Telimena” (obie do uprawy wyłącznie w tunelach)
– fioletowa/czarna: „Nokturn”, „Oda”
Papryka ostra:
„Tajfun”, „Rokita”, „Cyklon”
Jakie inne warzywa planujecie uprawiać? Jak duży jest Wasz ogród?