Przy ogródkach przydomowych istotne jest nawożenie organiczne. Nawozy organiczne są typem nawozów, które nie działają od razu. Dopiero przy współudziale mikroorganizmów glebowych stają się łatwo przyswajalne przez rośliny. Składniki pokarmowe są zatem pobierane przez rośliny w ciągu całego okresu wegetacyjnego. Mogą one być rozprowadzane przez cały okres od wiosny do jesieni. Wpływają one na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb. Są również źródłem próchnicy. Próchnica wpływa na zwiększenie magazynowania składników pokarmowych w glebie. Poprawia jej pojemność wodną i wpływa na strukturę.
Nawozy organiczne możemy podzielić ze względu na sposób pochodzenia. Wyróżniamy zatem nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Do nawozów organicznych pochodzenia zwierzęcego najczęściej zaliczamy:
– obornik: świński, bydlęcy, koński oraz owczy i kozi,
– pomiot ptasi: kaczy, kurzy, gęsi,
– oraz mączki rogowe, mączki kostne, mączki z krwi.
Ostatnią grupę stanowią nawozy produkowane z odpadów poubojowych.
Nawozy organiczne pochodzenia roślinnego to:
-komposty
-nawozy zielone
Stosując obornik, pamiętajmy o tym, by mieszać go z wierzchnią warstwą gleby. Tylko tam znajduje się odpowiednia ilość tlenu niezbędnego do dalszych procesów rozkładu. Głębokość przekopania zależy od rodzaju gleby. Na glebach ciężkich wynosi ona 8-12cm, na glebach lekkich – 12–18cm. W przypadku gleb lekkich, obornik lepiej stosować w okresie wiosennym, na glebach cięższych i średnich – na jesieni. Pamiętajmy, by w przypadku gleb lekkich stosować mniejsze dawki obornika, najlepiej w odstępstwie co 2 lata. W przypadku gleb cięższych dawka powinna wynosić ok. 30 kg/10 m2 w odstępstwie co 3–4 lata.
Uwaga!
Najcenniejszym spośród nawozów zwierzęcych jest obornik bydlęcy. Zawiera niezbędne roślinom składniki pokarmowe oraz mikroorganizmy. Oborniki końskie ulegają szybkiemu rozkładowi do prostych związków mineralnych. Obornik świński nazywany „zimnym” uznawany jest za najmniej wartościowy. Pomiot ptasi zawiera duże ilości azotu i fosforu. Mączki rogowe również dostarczają duże ilości azotu i fosforu. Dodatkowej porcji potasu mogą dostarczyć mączki kostne. Na nawóz zielony najlepsze są rośliny jednoroczne motylkowe: łubin, wyka, seradela. Rośliny te miesza się z glebą na głębokości ok. 16–20 cm.
Innym rodzajem nawożenie organicznego jest także ściółkowanie. Do ściółkowania wybieramy słomę, liście, skoszoną trawę, korę czy trociny.
Używacie nawozów organicznych? Jakich i do czego? Podzielcie się doświadczeniami.