Nawozy naturalne pochodzą od zwierząt gospodarskich. Zaliczamy do nich np. obornik, gnojówkę, kompost, guano. Nawozy naturalne są bogatym źródłem próchnicy, a także źródłem związków organicznych potrzebnych roślinom do rozwoju. Wpływają na poprawę właściwości chemicznych, fizycznych i biologicznych gleby. Pamiętajmy, by nawozów naturalnych nie stosować w tym samym czasie co nawozy mineralne oraz nie stosować łącznie z wapnowaniem.
Obornik jest niewątpliwie najlepszym spośród nawozów naturalnych. Zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe dla roślin.
Gnojówka z pokrzyw zawiera dużo azotu i potasu. Do jej wytworzenia pokrzywę zbieramy tuż przed kwitnieniem. Pocięte kawałki należy zalać wodą w proporcjach 1 kg pokrzyw na 10 litrów wody. Poprzez codzienne mieszanie zawartości, dostarczamy tlenu niezbędnego w procesie fermentacji. Po mniej więcej 20 dniach gnojówka jest gotowa. Powinna przyjąć ciemny kolor. Przed zastosowaniem należy ja rozcieńczyć w proporcji 1:10.
Kompost wytwarzany jest z resztek gospodarstwa domowego oraz roślin ogrodowych. Kompostować można skoszoną trawę, liście, chwasty, gałęzie (wcześniej rozdrobnione), popiół, obierki warzyw i owoców, opadłe owoce, fusy z kawy, herbaty, nawet skorupki jajek i odchody zwierzęce. Nie wolno natomiast kompostować plastiku, szkła, metalu, części roślinnych chorych lub porażonych przez choroby, owoców cytrusowych, kłączy perzu czy resztek gotowanych potraw.
Świeży kompost można zastosować na rabaty, pod koronami drzew i krzewów. Najlepszym terminem jego stosowania jest jesień. Świeży kompost otrzymujemy po 2–4 miesiącach, kompost dojrzały po upływie 12 miesięcy. Należy go stosować wiosną przed wysiewem oraz mieszać z górną warstwą gleby.
Rośliny idealne na nawóz zielony to rośliny jednoroczne motylkowe: wyka, łubin, seradela, peluszka. Można je wysiewać od wiosny do jesieni. Są to grupy roślin szybko rosnących.
Uwaga!
Znaczne ilości związków mineralnych zawiera nawóz kurzy. Pamiętajmy, by przed użyciem przefermentować go i rozcieńczyć. Można go stosować nawet do trzech razy w ciągu całego sezonu wegetacyjnego. Magnez, wapń i mikroelementy zawierają odpady węgla brunatnego. Mają działanie głównie odkwaszające.
Doskonałym źródłem próchnicy jest kora drzew. Niekompostowana ma odczyn kwaśny, najlepiej stosować ją w przekompostowaniu z np. obornikiem, mocznikiem.
Używacie nawozów naturalnych? Jakich i do czego? Podzielcie się doświadczeniami.