Na Lopeza
Sposób wypicia piwa na Lopeza, nie został zidentyfikowany ze względu na jego nazwę. Oznacza bardzo szybkie, kilkusekundowe wypicie piwa.
Schłodzoną puszkę z piwem bierzemy do ręki i nacinamy scyzorykiem lub innym ostrym narzędziem na ściance bocznej, blisko dna (jednak nie na dnie). Wykonana dziurka powinna mieć średnicę 1 – 2 cm. Następnie kciukiem ręki, którą trzymamy puszkę zatykamy zrobiony otwór. Podnosimy piwo w górę tak, żeby dziurka znalazła się na wysokości naszych ust, ale nadal nie zwalniamy z niej kciuka. W tym samym momencie ściągamy kciuk z otworu, a przy pomocy drugiej, dotychczas wolnej ręki, otwieramy piwo, które pod ciśnieniem, błyskawicznie wleje nam się do ust.
Ten sposób picia nie jest zbyt bezpieczny. Mogą pozwolić sobie na niego jedynie osoby zaprawione w piwnych bojach. Po wypiciu piwa tą metodą konieczny jest co najmniej półgodzinny odpoczynek od alkoholu. Spożycie większej ilości piw w taki sposób może wymagać lekarskiej interwencji (w zależności od przypadku).
Z leja
Metoda polega na przymocowaniu lejka o 0,5 litrowej pojemności do plastykowej rury. Zwężoną końcówkę leja należy włożyć lub wcisnąć w światło rury. Zabieg wypicia piwa zazwyczaj wymaga pomocy drugiej osoby, która unosi lejek ku górze, tak, aby rura mogła się wyprostować. U jej końca czeka już spragniony piwosz. Wypicie piwa zajmuje ok. 3-5 sekund.
Użycie powyższej metody także może być negatywne w skutkach. Należy zachować rozwagę i ostrożność.
Chlust z kufla
Sposób rezygnujący z przełykania małych ilości złotego napoju. Chodzi o to, by piwo wlać prosto do gardła. Pijąc na akord, trzeba racjonalnie ocenić swoje możliwości. Jeżeli nie czujesz się na siłach, nie daj się zbałamucić nawet najgorętszemu dopingowi. Zastanów się, czy taki „talent” rzeczywiście komuś zaimponuje.
Czy macie inne sposoby na szybkie picie piwa? Dajcie znać w komentarzu.