Większość osób nie wyobraża sobie kuchennej podłogi wyłożonej czymś innym niż ceramiczne płytki. Okazuje się jednak, że dobrą alternatywną dla tego materiału wykończeniowego może być naturalne drewno.
Niewątpliwie, drewniane podłoże nie jest proste w utrzymaniu. Materiał ten jest mało odporny na wilgoć, której w kuchni raczej nie unikniemy. Jednakże, przy normalnym użytkowaniu podłoga z drewna pozostanie w dobrym stanie przez wiele lat. Jeżeli zaś narazimy ją na przecieki będące wynikiem nieszczelności wodno-kanalizacyjnej instalacji, możemy spodziewać się złuszczenia lakieru i wypaczenia podłogi. Jak więc zapewnić drewnianemu pokryciu kuchni tak niezwykle istotną trwałość?
Przede wszystkim konieczne jest dokładne pokrycie drewna warstwą lakieru. Jeżeli zamiast naturalnego drewna zastosujemy tańsze, lecz też bardziej praktyczne panele, pamiętajmy o ich starannym sklejeniu (choć panele klejone powoli wychodzą już z użytku), lub możliwie najdokładniejszym ułożeniu (w przypadku paneli typu click). Miejmy jednak na uwadze, że imitujące drewno materiały są mniej odporne na ścieranie, a więc szybciej ulegną zniszczeniu.
Zaletą drewnianej podłogi są przede wszystkim jej walory estetyczne. Drewno jest miłe w dotyku, nie tak surowe jak kafle, więc idealnie sprawdzi się w rustykalnych i klasycznych aranżacjach kuchni. Pamiętajmy, że oprócz wrażliwości na wilgoć, drewno „pracuje” przy zmianach temperatury. Jeżeli chcemy maksymalnie zminimalizować ryzyko zniszczenia drewnianego pokrycia podłogi w kuchni, w najbardziej „problematycznych” strefach, tj. przy zlewozmywaku czy kuchence, powinniśmy zastosować inny (bardziej odporny na zmienne warunki) rodzaj materiału i połączyć oba wyłożenia listwą.
Pamiętajmy także, że ze względu na różne parametry, nie każdy rodzaj drewna nadaje się do pokrycia kuchennej podłogi. Te mniej odporne możemy „wspomóc” oczywiście impregnacją, jednak najlepiej zastosować gatunki charakteryzujące się wysoką odpornością i twardością, jak chociażby drewno egzotyczne, dąb czy buk.
Co Wy na to? Zdecydowalibyście się na drewnianą podłogę w kuchni? Podzielcie się opiniami.