Akcesoria do pizzy

Kto z nas nie lubi pizzy? Według różnych danych statystycznych pizza to jedna z najczęściej wymienianych potraw w badaniach nad preferencjami kulinarnymi. Nie powinno to dziwić. Pizza jest daniem uniwersalnym – można ją przygotować na tysiąc różnych sposobów, za każdym razem uzyskując odmienny rezultat smakowy. Po pizzę sięgają zarówno amatorzy kuchni śródziemnomorskiej, fani kuchni wegetariańskiej, jak i miłośnicy mięs i wędlin. Niemal każdy dowolny składnik nadaje się do tego, by położyć go na wierzchu uformowanego ciasta i zapiec.

Profesjonalna pizza w domu

Pizza to danie, które lubimy jeść na mieście, jak i przygotowywać samodzielnie, we własnym gospodarstwie domowym. Przygotowywanie pizzy może z łatwością stać się okazją do spotkania w gronie znajomych lub rodziny. Wspólne krojenie składników, zarabianie ciasta, a następnie dekorowanie jego powierzchni to świetny pretekst do spotkania oraz spędzenia wspólnie czasu. Co równie ważne – efektem takiego spotkania jest przygotowanie pysznego posiłku, który będziemy mogli wspólnie spożyć.

Nie powinno więc dziwić, że coraz częściej nabywamy specjalnych urządzeń przeznaczonych do przygotowywania pizzy. Do niedawna jeszcze, znajdowały się one przede wszystkim na wyposażeniu profesjonalnych restauracji – tych o profilu włoskim lub śródziemnomorskim (te dwa rodzaje kuchni w znacznym stopniu się pokrywają). Obecnie natomiast możemy spotkać się ze specjalnymi radełkami lub łopatkami do pizzy, stosowanymi przez nieprofesjonalnych amatorów tego wypieku.

Akcesoria do pizzy – z jakich korzystamy najczęściej?

Przede wszystkim warto polecić stosowanie specjalnych rodzajów stali lub kamieni, przeznaczonych do wypiekania pizzy. Zgodnie z opinią wielu domowych szefów kuchni – nie da się upiec ciasta do odpowiedniej postaci w zwykłym piekarniku, jeśli nie zaopatrzymy się właśnie w ten element. Stal lub kamień sprawiają, że spód pizzy staje się wilgotny i mniej chrupiący, a przez to – ciasto zachowuje więcej aromatu i w mniejszym stopniu się kruszy.

Łopatka do pizzy to narzędzie stosowane w celu jej transportu z i do piekarnika. Wbrew pozorom, jest to istotny etap przygotowywania pizzy, w czasie którego jest ona narażona na szwank. Dzięki specjalnym łopatkom pizza będzie transportowana stabilnie, bez obaw o poparzone dłonie.

Radełka to akcesoria do pizzy przeznaczone do jej krojenia na części. Znajdziemy zarówno radełka o równej, jak i karbowanej krawędzi. Możemy je stosować do rozcinania nie tylko ciasta pizzy, ale także innych stosunkowo cienkich wypieków. Radełka mają ten urok, że pozwalają na podzielenie pizzy na części bez konieczności przytrzymywania ciasta drugą ręką.

Waga to niezwykle pomocne urządzenie, znajdujące się na wyposażeniu wielu gospodarstw domowych. Nadaje się do stosowania nie tylko w czasie przyrządzania ciasta do pizzy, ale także przy innych wypiekach (i nie tylko). W przypadku pizzy ma ona jednak szczególne znaczenie. Wynika to z faktu, że ciasto do pizzy przygotowuje się, korzystając z aż czterech różnych składników. Ustalenie ich właściwych proporcji to kluczowy element, by ciasto spełniało nasze oczekiwania kulinarne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here